ОКРУГЛИ СТО КОАЛИЦИЈЕ КОЛОСИ: “ЈА САМ ВИДЉИВА И ПОНОСНА” :: Semberija INFO ::

 

ОКРУГЛИ СТО КОАЛИЦИЈЕ КОЛОСИ: “ЈА САМ ВИДЉИВА И ПОНОСНА”Коалиција КОЛОСИ, која окупља 12 удружења, организовала је округли сто под називом “Запошљавање жена са инвалидитетом на подручју града Бијељина”, а у оквиру пројекта “Овдје сам-видљива  поносна”. Појекат је финансиран кроз програм My Right, од стране Шведске агенције за међународну развојну сарадњу СИДА.

Циљ је повећање економске самосталности жена са инвалидитетом, кроз подршку у запошљавању и самозапошљавању, подизање свијести послодаваца о обавезама и могућностима запошљавања лица са инвалидитетом, развој институционалних и стручних капацитета за провођење професионане рехабилитације, те развој социјалног предузетништва.

У име Градске управе, Љубиша Станишић је изјавио да је коалиција КОЛОСИ, удружење од општег интереса и да је на буџету Града.
- Са коалицијом имамо одличну сарадњу и заједно смо израдили акциони план за запошљавање особа са инвалидитетом, самим тим и жена са инвалидитетом. Градска управа је са својим партнерима у том циљу расписала јавни позив за запошљавање маргинализованих група са подручја Града Бијељина, а позив траје до 4. октобра. Уколико постоје недоумице код појединих особа, могу да се јаве у Одјељење за друштвене дјелатности у канцеларију број 18 и добиће неопходне информације. Из буџета смо за ове сврхе издвојили 50.000 КМ, швајцарски Каритас такође 50.000 КМ, што значи да у овој години за запошљавање маргинализованих група имамо 100.000 КМ. Пројекат ће се имплементирати до 2025. године, што значи да ће исти износ средстава бити и у буџету за 2024. и 2025. годину”, рекао је Станишић и додао да су прије расписивања јавног позива за око двадесетак радних мјеста, испитали привредне субјекте на територији Града Бијељина.
- На општу радост, велики број привредника је исказао жељу за запошљавање маргинализованих група, самим тим и особа са инвалидитетом”, рекао је Станишић.

Чланица КОЛОС-а Драгана Брацановић истакла је да јој чланство у коалицији много значи, с обзиром да је особа са инвалидитетом и да је незапослена, а посао би јој много значио. Њено мишљење дијели и Свјетлана Шпирић, а пројекат “Ја сам видљива и поносна”, много јој значи.
- Од рођења сам особа са инвалидитетом, мајка сам троје дјеце и нисам запослена. На бироу сам 19 година, а с обзиром да имам само основну школу, била бих задовољна са преквалификацијом, како бих могла наћи посао”, рекла је Шпирићева.Пројект координатор, Милорад Јовић је нагласио да покушавају да оснаже “невидљиве жене”.

- Желимо да их оснажимо и да им помогнемо да се запосле. Одрадили смо радионице о психолошкој подршци и настојаћемо да се пријаве у Завод за запошљавање као особе са инвалидитетом. У договору са Домом здравља и Болницом “Свети врачеви”, обавићемо и бесплатне специјалистичке прегледе, а искрено се надамо да ћемо успјети и да женама са инвалидитетом обезбиједимо бањску рехабилитацију”, рекао је Јовић. 


​Семберија инфо - О. Стјепановић