ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ: ПИТАЊЕ ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ СВИ НЕСТАЛИ ИКАДА БИТИ ПРОНАЂЕНИ :: Semberija INFO ::

 

ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ: ПИТАЊЕ ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ СВИ НЕСТАЛИ ИКАДА БИТИ ПРОНАЂЕНИ


У организацији Савјетодавног одбора Института за нестале особе БиХ, у Бијељини је одржан округли сто на тему „Постигнућа у процесу тражења несталих у БиХ“, на којем је закључено да овај процес иде сувише споро и да је врло упитно да ли ће икада бити окончан у потпуности.

На скупу, на којем су присуствовали представници Института за нестале особе БиХ, Тужилаштава БиХ, СИПА-е, удружења које се баве проблематиком несталих и других укључених у овај процес, истакнуто је да сви надлежни укључени у процес тражења морају уложити знатно веће напоре како би се убрзао процес тражења несталих. У БиХ су прошле године пронађени посмртни остаци 152 нестале особе, а у току ове године 99, док се за 7.206 особа у БиХ и даље трага. На питање „Семберских новина“ да ли то значи да ће процес тражења несталих трајати више од 70 година, ако би се годишње пронашло у просјеку 100 посмртних остатака несталих, представници Института за нестале БиХ изразили су сумњу да ће икада сви нестали бити и пронађени, уз образложење да многи који знају нешто о судбини несталих не сарађују, а да надлежни МУП-ови не чине довољно са циљем проналаска несталих, а нарочито на локалном нивоу. Док с једне стране удружења за тражење несталих нису задовољни генерално процесом тражења несталих нити радом Института за нестале, представници Института тврде да улажу све напоре са циљем проналаска несталих, али да у БиХ очигледно нема политичке воље да се процес тражења убрза, уз тврдњу да Институт има знатно најмања финансијска средства од свих држава у региону.

Смиља Митровић, предсједница Удружења несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице, изјавила је да није задовољна радом Тужилаштва БиХ и Института за нестале особе БиХ, који би, како је рекла, требало да има знатно већи број истражитеља, а мањи број секретарица. Митровићева трага  за сином Драганом Митровићем – војником Војске РС, који је нестао  на подручју ФБиХ 13. септембра 1995. „И даље не губим наду. Надам се  да ћу сина пронаћи, јер је то моја дужност као мајке. Иста очекивања су и осталих чланова Удружења да пронађу своје најмилије, нагласила је Митровићева. Она је упозорила да су многи чланови породица несталих преминули и да многе мајке неће сазнати шта је са њиховим најмилијим.