КРАЉИЦА СЛАСТИ ИЗ ЦРЊЕЛОВА :: Semberija INFO ::

 

КРАЉИЦА СЛАСТИ ИЗ ЦРЊЕЛОВА


У највећем босанскохерцеговачком селу, Црњелову, даноноћно се ради, од јутра до касног повечерја, a некада и ноћу мјештани су на њивама, у вријеме наводњавања поврћа.

Ових дана актуелна је берба бостана. Слатки, сочни плодови, надалеко позната „краљица сласти“ из Црњелова, добро је понијела. На имању Милана Крбањевића вриједни момци врше утовар бостана у двије тракторске приколице. С таквом лакоћом, онако, из руке у руку, један другом добацују лубенице тешке по двадесетак и више килограма, да их је понекад голим оком тешко и пратити. За нешто мање од сат времена,  једна приколица већ је напуњена.

Милан Крбањевић (29) каже да под бостаном и дињама има око пет хектара и један је од већих произвођача лубенице у Семберији.

„Ово је већ друга берба, нешто познијег бостана. Рани бостан је био бољег рода, али су откупне цијене биле лошије. Сада лубеницу можемо пласирати по цијени од 30 пфенига по килограму. Нисмо ми, произвођачи, незадовољни ни оваквом цијеном. Међутим, из године у годину све је теже одржавати ову производњу.

Наиме, климатске промјене захтијевају употребу хемијских заштитних средстава која су све скупља“, каже Крбањевић. Он каже да је килограм диње прије десетак дана могао продати по једну КМ, док се већ сада картонско паковање, тежине око двадесетак килограма, не може продати ни за десет КМ.

„У међувремену се на пијацама појавила лубеница и диња из увоза. Годинама понављамо, као папагаји, да домаћу производњу треба заштитити ограничењем увоза, бар у вријеме сезоне приспијевања домаћег поврћа. Нико за то не хаје, нико нас не слуша и не уважава“, истиче Крбањевић.

Семберија инфо