ДДДК РУДАР: ДАРОВАНА КРВ СПАШЕН ЖИВОТ! :: Semberija INFO ::

 

ДДДК РУДАР: ДАРОВАНА КРВ СПАШЕН ЖИВОТ!


Чланови  Друштва добровољних давалаца крви „Рудар“ из Угљевика показују хуманост и у вријеме када хара корона вирус. Они су поводом сеоске славе угљевичке мјесне заједнице Коренита  организовали акцију  даривања крви  у којој је учешће узело  тридесетак чланова друштва, а крв су дали у Служби за трансфузијску медицини у Бијељини.   
 
-Организовали смо ову акцију да би обезбиједили довољно крви за лијечење болесних. Иначе, ово је традиционална акција коју сваке године организујемо у поводу славе села Коренита, Свете Петке Трнове, изјавио је предсједник ДДДК ,,Рудар“ Милан Марковић додавши да је мото свих давалаца крви ,, да крв чека болесника, а не болесник крв“ и да су због тога први у реду сваки пут кад је потребно спасити људски живот.
 
Марковић каже да ДДДК ,,Рудар“ током године има седам-осам акција које окупе велики број добровољних давалаца крви, те додао да, осим сарадње са бијељинском Службом за трансфузијску медицину добру сарадњу имају и са Вономедицинском академијом Београд, са Каменицом, као и Центром за срце из Тузле. 
 
-Велику подршку имамо од руководства и синдиката РиТЕ ,,Угљевик“ и општине Угљевик и захваљујући њима ДДДК ,,Рудар“ добро функционише и организује бројне акције, истиче Марковић додавши да су једно од најорганизованијих друштава ове врсте у Републици Српској, те да друштво тренутно броји око 900 чланова и да тај број константно расте. 
 
У бијељинској Служби за трансфузијску медицину истичу да се увијек током љета повећава потреба за компонентама крви.
 
-Количину крви коју данас узмемо, када тестирамо, обрадимо и процесуирамо крвне компоненте, њом ћемо задовољити потребе бијељинске болнице, болнице у Зворнику, а обратили су нам се и из Фоче, тако да смо и њима помогли. Иначе, од годишње узете крви, а то је негдје преко три хиљаде, пошаљемо другим службама. Сходно потребама, највеће количине упутимо тамо гдје је најпотребније, у Клинички центар Бања Лука, гдје се лијече најтежи болесници, рекла је примаријус др Снежана Гегић, начелница Службе за трансфузијску медицину Бијељина. 
 
Семберија инфо