ПОРТРЕТИ ДЈЕЦЕ ДОНБАСА (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

ПОРТРЕТИ ДЈЕЦЕ ДОНБАСА (ФОТО)


Деветогодишњи Максим био је у вртићу када је почео рат. Лежао је на кревету поред прозора и у једном тренутку је видио како се појавио авион и испалио три ракете. Дима (6) живи у подруму с мамом. Многи су поправили своје куће послије бомбардовања, али он и мама не успијевају. Од шест година свог живота половину је проживио у подруму. Седмогодишња Оља видјела је кроз прозор како лети граната. Погодила је јабуку испред куће и она се срушила на ограду.
 
Ово су само неке од порука исписаних испод портрета 70 дјеце која су преживјела рат бомбардовања у зонама Донбаса током три године.  Аутори црно-бијелих фотографија су Ирина Лашкевич из Доњецка и Ден Леви из Москве. Ова документарна изложба под називом ,,Дјеца Донбаса“ представљена је у Умјетничкој галерији Центра за културу ,,Семберија“.
 
Изложба је реализована у сарадњи Умјетничке галерије Центра за културу ,,Семберија“, Удружења СЛАВЈАНОСЕРБИЈА из Београда и Српско-руске заједнице ,,Завет“из Бијељине.
 
Кустос Умјетничке галерије академски графичар Милијанко Михољчић каже да је изложба организована поводом славе града Светог Пантелејмона, а наши суграђани и њихови гости моћи ће да је погледају до 17. августа.
 
-Ове фотографије нису само портрети дјеце, ови портрети су поруке, истиче Михољчић.
 

Предсједница Удружења СЛАВЈАНОСЕРБИЈА Олга Милуновић је подсјетила да пројекат траје од 2014. године и да иза Ирине ЛашкевиЧ и Дена Левија стоји стотине километара пређених пјешице у зони ватре.
 
-Они су ову дјецу коју видимо на фотографијама стално сретали. Када су их замолили да их фотографишу према тој молби су се односила веома озбиљно и одговорно. У очима немају мржњу, само трагове рата и наду у мир, каже Олга Милуновић.
 
Предсједник Српско-руске заједнице ,,Завет“ Саво Цвијетиновић рекао је да је Бијељина први град у Републици Српској у ком је постављена изложба, а која је претходно обишла 20-ак градова у Србији.
 
-Изложба је настала као резултат наше сарадње са удружењима из Русије, а овдје се ради о дијелу Украине са којим, такође, имамо сарадњу, односно, са њиховим удружењима. Интересантна је чињеница да је још у 18. вијеку већа група Срба пресељена у Доњецк, а у договору између Аустрије и Русије, ту у царској Русији су доста дуго уживали одређену аутономију, рекао је Цвијетиновић.
 
Он је најавио да ће ова изложба бити показана у свим већим градовима Републике Српске.
 
,,Прије или касније свијет ће сазнати истину. За сада, погледајте у очи дјецу рата. У тим очима постоји све осим мржње. Мржња је за слабиће. У тим очима су оптужба, пресуда, питање, нада за мир... Дјецо Донбаса, нек вас Бог чува“, написала је Ирина Лашкевич. Она је по образовању архитекта. Од 2014 године живи у Доњецку и ради као ратни дописник- фото-репортер. Ауторка је неколико документарних фиомова.
 

Ден Леви рођен је у Донбасу. У Доњецку је радио од 2015. до 2017. године , а сада живи у Москви и ради као фотограф и видео монтажер.
 
Изложбу је отворила Љубица Млађеновић, шефица Одсјека за образовање и науку, невладине организације, омладину и породичну заштиту, а посјетиоцима су се обратили предсједница Удружења СЛАВЈАНОСЕРБИЈА Олга Милуновић, предсједник Српско-руске заједнице ,,Завет“ Саво Цвијетиновић и кустос Умјетничке галерије академски графичар Милијанко Михољчић. На отварању изложбе вокална солистица СКУД-а ,,Семберија“ Андријана Спасојевић је отпјевала традиционалну руску пјесму ,,То ни вјечер“ и српску пјесму ,,Тамо далеко“, а на хармоници ју је пратио Стефан Медаревић.
 
Семберија инфо