Настављене посјете Дистрикту: Уприличен пријем за амбасадорку Шведске у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Настављене посјете Дистрикту: Уприличен пријем за амбасадорку Шведске у БиХ


Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Зијад Нишић и замјеник градоначелника Анто Домић данас су у Градској вијећници уприличили пријем за амбасадорку Шведске у Босни и Херцеговини Њ.Е. Johannae Strömquist.
 
Амбасадорка Strömquist исказала је своје задовољство данашњом посјетом Дистрикту и разговором о пројектима који се тиче развоја и европских интеграција Босне и Херцеговине.
 
„Брчко дистрикт БиХ је првак у имплементацији реформи и у том смислу се надамо да ће наставити да буде позитивни примјер остатку државе Босне и Херцеговине, нарочито у контексту ЕУ интеграција. Такође, пошто је Шведска један од главних донатора разним пројектима у БиХ, данас смо ту да обиђемо зграде које су обновљене уз помоћ и подршку Шведске у Брчком. Као што је познато, Шведска предсједава Савјетом ЕУ од 1. јануара и из тог разлога је акценат стављен на ЕУ интеграције. Кандидатски статус за придруживање ЕУ је заиста огромна прилика за БиХ и надамо се да ће БиХ искористити ову шансу и подршку која јој се пружа“, изјавила је амбасадорка током  свог обраћања новинарима.
 
Градоначелник Зијад Нишић нагласио је важност помоћи коју је до сада Шведска пружила Брчко дистрикту БиХ, нарочито у пројекту утопљавања објеката као и будућој подршци у пројекту енергетске транзиције.
 
„Један од услова приступању ЕУ је енергетска транзиција која има три фазе: прва фаза је креирање визије, друга фаза је усвајање докумената које је Брчко усвојило прије неколико година. Најтежа фаза је трећа фаза, а то је реализација пројекта, и она представља једну трансформацију привреде и друштва у технолошком, привредном, економском па чак и психолошком смислу. Ми очекујемо од наше гошће да из Брчког понесе једну чињеницу и једну сугестију, па ево и молбу да субвенционисања која долазе из ЕУ буду пропорционална броју становника, а не величини територија, јер у досадашњим пројектима подршке Брчко дистрикт БиХ у тој дистрибуцији добије 1% помоћи што није еквивалент његовом броју становника“, изјавио је Нишић.