Одржана презентација пројекта онколошке болнице у Брчко дистрикту БиХ :: Semberija INFO ::

 

Одржана презентација пројекта онколошке болнице у Брчко дистрикту БиХ


Пројекат онколошке болнице у Брчко дистрикту Босне и Херцеговине данас је пред члановима Владе, Скупштине, Фонда здравственог осигурања и ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ презентован у просторијама Скупштине.
 
Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Зијад Нишић казао је да се ради о пројекту изградње онколошког института, који је неопходан за грађане Дистрикта, с обзиром на број онколошких пацијената на овом подручју.
 
„У свијету је тренутна експанзија онколошких обољења, гдје број смртности годишње достиже и 10 милиона становника. Иако у Брчком немамо званично објављене статистике, отприлике 250 до 500 пацијената на годишњем нивоу открије да има онколошко обољење. Услуге радиотерапије не постоје у Брчком, него их користимо у регионалним центрима. Нажалост, та се терапија често одгађа због малих капацитета, због кварова на апаратима, а управо то одлагање терапије доводи до лошије прогнозе и статистике у погледу смртности пацијената“, изјавио је градоначелник Нишић, додавши да вјерује да ће овај пројекат имати одобрење и од стране Владе и Скупштине како би се могло убрзано приступити његовој реализацији.
 
Презентацију је припремио и одржао Маријан Билић, менаџер фирме „Affidea“ из Холандије, који је укратко представио исту. „Ради се о компанији која ради у 15 земаља Европе. Ми не продајемо медицинску опрему него правимо здравствене капацитете који су везани за радиолошку дијагностику, поликлинику и онкологију. Имамо 330 различитих здравствених капацитета у тих 15 земаља, с 11.000 запослених и са преко 1.500 комада инсталиране опреме“, казао је Билић.