Градоначелник о најављеном генералном штрајку Синдиката Брчко дистрикта БиХ :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник о најављеном генералном штрајку Синдиката Брчко дистрикта БиХ


Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др Зијад Нишић данас је заједно са замјеником градоначелника др Антом Домићем и главним координатором Владе Жељком Антићем одржао конференцију за медије поводом најављеног генералног штрајка од стране Синдиката Брчко дистрикта БиХ.
 
Градоначелник је нагласио да је демократско право свих запослених за побољшање или афирмацију правног статуса радника као и за бољи материјални и социјални статус.
 
„Ми смо у искуству са штрајком здравствених радника разматрали потенцијална незадовољства радника и у јавној управи те смо припремали један сет активности које би требало да се усмјере на побољшање тог статуса. Ми смо у задњем разговору са представницима Синдиката рекли да имамо намјеру да изађемо у сусрет тим захтјевима, дали смо и понуде, чекали смо да се изјасне, да контактирају раднике и да нам саопште да ли има нових захтјева“, казао је градоначелник.
 
Он је истакао да су захтјеви Синдиката садржани у двије тачке.
 
„Прва тачка је доношење колективног уговора којим би се ријешиле све накнаде на плату и друга тачка се односи на линерано повећање плата запосленика у износу од 250 КМ. Влада је понудила да основица за обрачун плата буде 700 КМ, што је најнижа плата у ентитетима, чиме би се плата повећала за око 5%, а подсјећам да је почетком године она увећана за 2%, што би било укупно повећање за 7%. До почетка 2024. године смо узели у обавезу да се донесе колективни уговор, а од почетка 2024. године да се предвиде и путни трошкови и да се укине платни разред I, категорија која је најниже плаћена и она би се ситуирала у платни разред II, подразред III“, казао је Нишић.
 
Градоначелник је напоменуо да се с овим пакетом мјера прекинуо штрајк здравствених радника.
 
„Те мјере су отприлике идентичне овима, с тим да постоји разлика у такозваним специфичним пословима здравствених радника. Здравствени радник је добио 8% повећање плате и то је оно што разликује ове двије категорије запосленика. Мислили смо да је ово понуда која је коректна и која ће ту фазу мирења учинити ефикасном и да неће доћи до наговјештаја овог штрајка“, казао је Нишић.
 
Градоначелник је најавио да ће се наставити с разговорима како би се стање ријешило.
 
„С представницима Синдиката имамо заказан састанак у уторак, како бисмо додатно изанализирали захтјеве и ускладили наше могућности, тј. економски реалитет. Подсјећам, прошле године инфлација је била око 16%, ове године се пројектира око 6% и у вријеме те високе инфлације повећање плата је било 2%, а сада у старту имају 5%, уз, наглашавам, и сигурно повећање плате од нове године за још 5%. Мислим да је то коректна понуда и да ће и представници Синдиката и радници на неки начин бити задовољни овим нашим рјешењем“, казао је градоначелник.