ГРАДОНАЧЕЛНИКУ МИЛИЋУ У СКОПЉУ УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ „ГЛОБАЛЛОКАЛ“: ЗАСЛУЖЕНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА НАГРАДА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИКУ МИЛИЋУ У СКОПЉУ УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ „ГЛОБАЛЛОКАЛ“: ЗАСЛУЖЕНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА НАГРАДА


У оквиру 2. Свјетског конгреса предузетника, који се у Скопљу одржава од 16. до 18. октобра под покровитељством Владе Републике Македоније, градоначелнику Брчко дистрикта Синиши Милићу уручена је интернационална награда и признање „Глобаллокал“, чиме је дистрикт Брчко проглашен регионалном заједницом за креирање доброг амбијента за развој предузетништва у средњој и југоисточној Европи.
 
Како је истакнуто, Брчко дистрикту је припало ово признање због погодности које нуди као локална заједница. Наглашен је повољан географски положај, значај ријеке Саве, мултиетничне средине са аутономном законодавном, извршном и судском влашћу, добро развијена путна инфраструктура са новоизграђеном обилазницом око града те значај луке Брчко. Посебно су поменуте и подстицајне мјере за предузетнике у смислу бројних олакшица фискалног и нефискалног карактера.
 
Градоначелник Дистрикта Синиша Милић изразио је захвалност због чињенице да је Брчко изабрано међу 36 најбољих градова и заједница Сјеверне Македоније, Републике Србије, Републике Хрватске, Републике Словеније и Босне и Херцеговине, те нагласио значај учешћа на једном оваквом конгресу.
 
„Овакви догађаји подстичу дијалог и сарадњу с циљем квалитетнијег и бржег повезивања држава и градова са подручја југоисточне Европе али и шире. Изузетна је прилика да на стручној и научној платформи отпочнемо расправу предузетника, економиста, пословних људи, стручњака и политичара о значају предузетништва за свеукупан друштвени развој“, рекао је Милић. Он је нагласио значај примјене Закона о подстицају у привреди у Брчком и истакао да дистрикт од осталих локалних заједница издваја чињеница да је по основу разних инвестиционих олакшица и подстицаја од почетка примјене закона до данас исплаћено око 50.000.000,00 КМ.
 
Градоначелник Милић је са шефом Одјељења за привредни развој, спорт и културу Владе Брчко дистрикта Пером Гудељевићем учествовао у уводној пленарној сједници на којој су предавања одржали проф. др сц. Велимир Срића, предсједник Програмског одбора МЕФ ПЕРСПЕКТИВЕ и професор на Универзитету у Загребу, те проф. др сц. Давор Павуна, научик са Швајцарског федералног института за технологију.   Градоначелник је као панелиста учествовао и представио погодоности дистрикта на панел сесији „Глобаллокал – проактивне предузетничке заједнице креирају повољан предузетнички екосистем“.