У Брчком три особе позитивне на корона вирус :: Semberija INFO ::

 

У Брчком три особе позитивне на корона вирус


Градоначелник Синиша Милић рекао је данас (29.3.2020.) на конференцији за медије након састанка ужег дијела Штаба за заштиту и спашавање Брчко дистрикта да је јуче потврђен позитиван налаз за још једно лице на вирус корона.

“Као што смо већ рекли ради се о женској особи која је са мјестом пребивалишта у Шпионици, општина Сребреник. Захваљујући Полицији Брчко дистрикта БиХ идентификовано је 27 лица која су била у контакту са наведеном особом и њима су издате мјере изолације од стране Инспектората. Ситуација и по питању овог жаришта је под контролом, што је најважније. Врши се епидемиолошка обрада свих ових контаката”, рекао је Милић.   

Он је појаснио да Штаб за заштиту и спашавање ради на идентификовању што ширег обухвата лица за која се сумња да могу на неки начин бити заражени или су били у контакту са одређеним лицима која су била у контакту са онима за које је потврђено да су заражени вирусом корона.

“Овакав шири обухват изолације људи је кориснији него да се то ради постепено и на тај начин нам неко ко је потенцијално заражен неће остати непокривен овим мјерама”, рекао је Милић.

Он је истакао да ће сутра бити сагледана набавка апарата за тестирање на корона вирус.

“Надамо се да би он у наредних дан или два могао да буде доступан јер је ријеч о хитној набавци и онда ћемо моћи да вршимо појачано тестирање лица”, истакао је градоначелник. 

Градоначелник Милић је још једном апеловао на све суграђане да без потребе не напуштају своје домове, да максимално избјегавају социјалне контакте, а самим тим могућност да буду заражени или пренесу заразу сведу на најмању могућу мјеру. 

Милић је за сутра ујутро најавио сједницу ширег Штаба за заштиту и спашавање на којој ће бити донесене нове мјере и препоруке везано за, између осталог, дужину трајања изолације, одређивање мјеста за карантин, препоруке привредницима и низ других тема које су од важности за тренутну ситуацију у дистрикту Брчко. Поручио је свим суграђанима којима истиче изолација да и даље не излазе из кућа, обзиром на могућност продужетка трајања самоизолације са 14 на 21 или 28 дана.

Градоначелник је још једном упутио поруку свим послодавцима да они који буду отпуштали раднике неће моћи рачунати на помоћ Владе Брчко дистрикта БиХ. 



Акиф Пезеровић, шеф Одјељења за здравство и остале услуге рекао је да се, према последњим информацијама од 12:00 часова, у изолацији до сада у Брчком нашло 1094 лица, од чега је њих 52 изашло из изолације, а 1042 лица још увијек су под здравственим надзором. Према ријечима Пезеровића, до сада је узет узорак од 42 лица на корона вирус, 15 налаза се чека, три налаза су позитивна, а 24 негативна. Он је најавио ангажман специјалисте инфектолога из Тузле који ће бити на располагању брчанском здравству у борби против вируса корона.

​Брчко дистрикт БиХ