ЈУ ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ И ИНФОРМИСАЊЕ ЛОПАРЕ: Успјешна година лопарске куће културе :: Semberija INFO ::

 

ЈУ ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ И ИНФОРМИСАЊЕ ЛОПАРЕ: Успјешна година лопарске куће културе


Центар за културу и информисање Лопаре основан је 2010. године као јавна установа с циљем подстицања културног стваралаштва и његовања традиционалних вриједности подмајевичког краја.

Основна дјелатност установе је извођачка умјетност, а поред те, установа је регистрована за још неколико дјелатности у оквиру креативне, умјетничке и забавне дјелатности, издаваштва и сличних дјелатности које обезбјеђују културне, забавне или рекреативне садржаје и услуге.
 
У згради Центра за културу налазе се још просторије Народне библиотеке ,,Десанка Максимовић”, те просторије СКПД ,,Просвјета” Лопаре, а простор повремено користе и друга удружења грађана и омладинске организације. Од оснивања до данас установа је израсла у централно мјесто у коме се планира и организује укупни културно-умјетнички и забавни живот Лопара.



- Можемо рећи да постижемо добре резултате и да смо само у овој години имали више од 30 културно-умјетничких и забавних манифестација, различитог типа и садржаја. Најчешће се ради о музичким, позоришним, ликовним и програмима из књижевности. Грађани Лопара имали су прилику да виде и изложбе слика, позоришне представе, биоскопске пројекције, музичке наступе културно-умјетничких друштава, изворних група и појединаца, промоције књига, програме за дјецу и омладину и друге разне културне и забавне манифестације. Наш ,,Центар за културу и информисање’’ мјесто је гдје се одржавају и традиционалне манифестације као што су Светосавска академија, Мајевичко посијело, Ликовни сабор, обиљежавање историјских датума и догађаја значајних за нашу установу, општину и Републику Српску, као и организација различитих семинара, едукативних радионица и слично“, рекао је за „Семберија инфо“ Мирко Стевић, директор ,,Центра за културу и информисање’’ из Лопара.


 
Јавна установа ,,Центар за културу и информисање’’ Лопаре бави се и издаваштвом. До сада су објавили неколико књига, публикација и часописа. Њихов најзначајнији издавачки продукт, свакако, је часопис за језик, књижевност и духовност „Бокатин Дијак“. Заједнички именитељ свих објављених садржаја јесте да обрађују теме из историје, културе, језика и традиције овог дијела подмајевичког краја.
 
Центар је отворен за све облике сарадње са свим заинтересованим институцијама, установама, групама грађана, умјетницима и удружењима којима пружа максималну подршку током реализације њихових културно-умјетничких, забавних и едукативних садржаја.

- Ми смо, као установа, отворени за све врсте сарадње са свима заинтересованим установама, самосталним умјетницима и удружењима који су за циљ имали културну, забавну или едукативну понуду. Такве програме смо увијек подржавали. Сумирајући досадашњи рад можемо бити задовољни оним што се догађало у ,,Центру за културу и информисање’’ у Лопарама. Морамо истаћи да смо добили јако позитивне оцјене наших грађана за све што смо радили у оквиру своје дјелатности. То најбоље говори колико добро обављамо свој посао и тако ћемо сигурно наставити и у будућности“, изјавио је, поред осталог, за ,,Семберија инфо’’ директор Мирко Стевић.
 
За успјешан рад ,,Центра за културу и информисање’’ од великог је значаја добра сарадња са Општином Лопаре, СПКД „Просвјета” Лопаре, Народном библиотеком „Десанка Максимовић”, али и другим организацијама, удружењима грађана, умјетницима и свима осталима који показују интерес за било који вид сарадње на пољу промовисања културе.