ЛОПАРЕ: НОВЕ НОШЊЕ ЗА ФОЛКЛОРНУ СЕКЦИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: НОВЕ НОШЊЕ ЗА ФОЛКЛОРНУ СЕКЦИЈУ


Да љубав човјека према родном крају не нестаје олако, показује нам хумани гест наше Марије Савић која је донирала народне ношње нашем Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“ Лопаре. Марија Савић, која тренутно живи у Франкфурту и која је својом донацијом допринијела очувању наше традиције, родом је из Пожарнице гдје је некада радила као кореограф традиционалних игара. Марија, која и даље у свом срцу носи своју домовину и гаји љубав према нашим традиционалним играма, изјавила је да ју је посебно обрадовала чињеница да ће неко поново заиграти у њеним народним ношњама. 

„Највеће признање ми је да кажете да су дјеца играла у народној ношњи, коју сам од срца поклонила“, изјавила је Савићева. Донација народне ношње је највише обрадовала чланове СПКД „Просвјета“ Лопаре, који су жељно ишчекивали да заиграју Шумадију, Шопске игре, Семберију и Лазарице у новим ношњама и својом игром покажу љепоту и дух наших традиционалних игара. Посебну захвалност за донацију изразила је Радмила Митровић, предсједница СПКД Просвјета. 

„Неизмјерно смо захвални нашој Марији Савић која је својом донацијом припомогла нашем удружењу, а наши чланови ће се , у знаку захвалности, потрудити да својом игром још више дочарају љепоту тих народних ношњи, али и љепоту наших традиционалних игара“, изјавила је Радмила Митровић, предсједница СПКД-а „Просјета“ Лопаре. Очување традиције и културе једног народа представља и очување идентитета народа. Самим тиме, наше традиционалне игре и ношње са собом носе огромну историјску, али и сентименталну вриједност. Стога, чланови СПКД „Просвјета“, који нас често својим наступима враћају нашим коријенима и у нека давна времена када су селима одјекивале пјесме и народна кола, сада имају прилику да играју наше традиционалне игре у новим ношњама, поручују из СПКД "Просвјета" Лопаре.