ВОЋЊАК ДРАГАНА ЈОВИЋА У МАЧКОВЦУ - ПРИМЈЕР УСПЈЕШНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ВОЋЊАК ДРАГАНА ЈОВИЋА У МАЧКОВЦУ - ПРИМЈЕР УСПЈЕШНОСТИ


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да воћњак Драгана Јовића у Горњем Мачковцу код Лопара може да служи као примјер, не само у БиХ, него и шире, те најавио да ће ресорно министарство и даље подржавати ову успјешну инвестицију.
 
Пашалић је рекао новинарима да посљедњих година све мање људи подиже воћњаке и да зато овај охрабрује. 
 
"Засад шљиве овђе је добро постављен са аспекта редног и међуредног размака и са аспекта узгојног облика, са квалитетним садницама и зато постоје све претпоставке за успјешну производњу шљиве, али и других култура", појаснио је Пашалић. 
 
"Разговарали смо са власником да подржимо систем наводњавања у воћњаку, те са 30 одсто подржавамо инвестицију. Воће на Мајевици и на основу климатских прилика даје квалитетан плод", рекао је Пашалић. 
 
Јовић је навео да се воћњак простире на 50 хектара и да засад шљиве сорте чачанка има око 40.000 садница. 
 
"Садња је почела прошле године, а биће завршена крајем ове. Планирам систем наводњавања. Шљива која ће се производити биће пакована у модерним објектима и пласирана на западно тржиште. Овај пројекат је велики подстицај за младе да остају у овој земљи и да подижу воћњаке. У наредном периоду ћемо откупљивати од њих воће и на тај начин могу обезбиједити новац", рекао је Јовић. 
 
Начелник општине Лопаре Радо Савић изразио је задовољство што је Јовић, који живи у иностранству, а родом је Мајевичанин, подигао овако лијеп воћњак. 
 
"Радимо на томе да обезбиједимо још 40 хектара земљишта за Јовића који ће посадити воће. Он има веома амбициозан план изградње модерних хладњача које ће преузимати све воће са Мајевице и извозити га на западно тржиште", рекао је Савић.