ОДРЖАНО „МАЈЕВИЧКО ПОСИЈЕЛО“ – ДУХ ТРАДИЦИЈЕ НИЈЕ НАПУСТИО МАЈЕВИЦУ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНО „МАЈЕВИЧКО ПОСИЈЕЛО“ – ДУХ ТРАДИЦИЈЕ НИЈЕ НАПУСТИО МАЈЕВИЦУ


Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Лопаре уприличило је, након двије године паузе због пандемије корона вируса, манифестацију „Мајевичко посијело“.

Доказ да дух традиције није напустио Мајевицу је велика заинтересованост за поменуту манифестацију, како учесника, тако и посјетилаца који су их пратили громогласним аплаузима.



Предсједник Општинског одбора „Просвјете“ Лопаре Радмила Митровић је навела да је „Мајевичко посијело“ организовано у сарадњи са Центром за културу, уз подршку општине Лопаре, да има ревијални карактер, те да је циљ да се манифестацијом отргне од заборава традиционална пјесма, музика и игре са Мајевице.

„Вечерас су учествовале фолклорне секције свих узраста, извођачи на традиционалним музичким инструментима, вокално-инструменталне изворне групе и традиционалне пјевачке групе“, рекла је Митровићева.



Митар Спасојевић, руководилац секције за очување традиције је рекао да је на посијелу виђена разноликост, да су наступили извођачи на виолини, шаргији, фрули, а чуло се мајевичко пјевање у троје.

„Велика је заинтересованост, велики је број посјетилаца и велики број учесника, међу њима је пуно младих, и вечерас ћемо уз пјесму и игру освјежити сјећања на нашу традицију, културу и обичаје наше Мајевице“, казао је предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић.
Он је истакао да општина Лопаре даје пуну подршку овој и сличним манифестацијама.