"Šta ima? Šta se sadi?" - Let's Do It Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

"Šta ima? Šta se sadi?" - Let's Do It Bijeljina


Let's Do It tim u BiH u okviru aktivnosti "Šta ima? Šta se sadi?" su realizovali  akciju sadnje u Bijeljini. Akciji su se priključili brojni volonteri,   učenici VII 1 i VII 2,  nastavnici Violeta Šeovac, Dušica Tadić i Srđan Ćeranić iz  Osnovne škole „Vuk Karadžić“, te članovi udruženja građana „ADA“. 

Oko 35 prijavljenih volontera zasadilo je  na Ledincima deset sadnica krivudave vrbe, divljeg kestena, crvenolisne šljive, te švedske mukinje, lovor višnje. Osim u Bijeljini akcija sadnje i pošumljavanja realizovana je još na šest lokacija širom Bosne i Hercegovine. 

„Danas sam posebno ponosna na najmlađe i na njihove nastavnike. Oni su pravi eko heroji i želim da budu svjesni koliko su učinili za sebe i ovaj grad današnjom sadnjom. Bijeljini nedostaju zelene površine, parkovi, a svjedoci smo enormnog zagađenja vazduha u toku grejne sezone, što je realno šest mjeseci godišnje. Ovo je jedan od vidova naše borbe, naš način na ukazivanje problema i  naš doprinos smanjenju zagađenja. Mi nećemo stati, koristićemo svaku priliku da ukažemo na značaj sadnje i na značaj svakog stabla.  Akciju ćemo nastaviti, a u okviru ove aktivnosti, na prijedlog nastavnice Violete djeci koja su učestvovala na akciji će biti uručene i volonterske knjižice. Ova djeca su naša budućnost.“ poručila je koordinatorka Let's do it tima i volonter akcije Helena Stojić.

Akcije sadnje i pošumljavanja su tradicionalne aktivnosti Let's Do It tima u BiH koje sa godinama rastu i pokazatelj su da naše društvo napreduje kada je u pitanju razvijanje ekološke svijesti. Ovakve akcije su najbolji način da se praktično pomogne našem šumskom bogastvu. Mi smo do sada zasadili skoro pola miliona sadnica i nastavljamo dalje! Sve do milion sadnica, pa i više od toga!

Zlatni sponzori akcije su: naš dugogodišnji partner Eko život d.o.o, kompanije Ina i Energopetrol koja je prepoznala važnost naših akcija, srebreni sponzor Japan Tabacco International, također partneri su i UN volonteers in Bosnia and Herzegovina.


Let's Do It