Угљевик: Обиљежене три деценије од погибије српског јунака пуковника Милана Јовића :: Semberija INFO ::

 

Угљевик: Обиљежене три деценије од погибије српског јунака пуковника Милана Јовића


Будуће генерације треба да се угледају на српског јунака пуковника Војске Републике Српске Милана Јовића, поручено је данас из Доње Трнове код Угљевика гдје служен помен поводом три деценије од његове погибије.

На гробљу "Гај", гдје је пуковник Јовић сахрањен, почаст хероју Одбрамбено-отаџбинског рата одали су породица, саборци, пријатељи и поштоваоци лика и дјела овог српског јунака.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да дјело, храброст, част и поштење пуковника Јовића представљају свијетли примјер и понос српског народа.

"Будуће генерације треба да се угледају на српског јунака, на све оно што је красило пуковника Јовића, храброст и поштење, слога и јединство, све што је и данас потребно српском народу да би опстао на овом простору", рекао је Остојић новинарима.

Предсједник општинске Борачке организације Јован Маринковић истакао је да је пуковник Јовић увијек командовао "за мном"

"Доласком пуковника Јовића на чело Прве мајевичке бригаде она је постала једна од најбољих у Војсци Републике Српске. Увео је рад, ред и дисциплину, а увијек је био на првој борбеној линији предводећи своје војнике", рекао је Маринковић.

Он је истакао да је дужност и обавеза Борачке организације да се чува сјећање на хероје који су бранили српски народ и територију.

Помену је присуствовао начелник Угљевика Василије Перић, који је у изјави цитирао Његово преосвештенство епископа зворничко-тузланског Фотија рекавши да је пуковник Јовић "косовски јунак нашег времена".

"Када је у ратно вријеме пуковник Јовић дошао на наше просторе српски народ је осјетио велику сигурност.
Захваљујући њему и свим див јунацима који су положили своје животе за Републику Српску, српски народ је опстао и остао на овим просторима", истакао је Перић.

Претходно су на спомен-обиљежје испред Дома културе у Доњој Трнови положени цвијеће и вијенци у знак сјећања на Милана Јовића и на 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја.

Пуковник Милан Јовић рођен је 1951. године у Доњој Трнови, службовао је у Загребу, Вараждину и Марибору, а распад Југославије затекао га је на дужности начелника штаба 195. моторизоване бригаде у Марибору.

Почетком ратних дејстава у БиХ 1992. године Јовић је прихватио позив упућен официрима рођеним на територији данашње Републике Српске да дођу и помогну свом народу и бива постављен на чело Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске на којем је остао све до погибије.

Пуковник Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у мјесту Билалићи, предводећи саборце надомак муслиманског упоришта Теочак.

У Угљевику је на градском тргу 2018. године откривена спомен-статуа Милана Јовића, рад вајара Милоша Комада.
 
Иза пуковника Јовића остали су супруга Славка и синови Дејан и Дарко.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године пуковник Јовић постхумно је одликован Орденом Немањића.

У његову славу општина Угљевик сваке године организује манифестацију "Јовићеви дани".