"Симбол свог завичаја" Одржана комеморација бившем директору Рудника и термоелектране "Угљевик" Петру Томићу :: Semberija INFO ::

 

"Симбол свог завичаја" Одржана комеморација бившем директору Рудника и термоелектране "Угљевик" Петру Томићу


Комеморација поводом смрти Петра Томића, бившег генералног директора Рудника и термоелектране /РиТЕ/ "Угљевик" одржана је данас у угљевичком Центру за културу.

Начелник општине Угљевик Василије Перић, уз изразе најдубљег саучешћа породици, рекао је да ће Угљевичани памтити Томића као симбола свог завичаја по свему што је даровао и уградио у прогресу РиТЕ “Угљевик” и општине Угљевик.

Перић је истакао да је Петар Томић био врхунски стручњак, најбољи ђак, студент, врстан руководилац, честит и поштен човјек који је ходао сигурним корацима кроз живот.

“По нашем Петру ћемо се мјерити колико смо, заиста дали од себе, не само за себе и своје најближе, већ за читав наш крај и људе нашег краја, које је неизмјерно волио, поштовао и помагао колико год је могао”, рекао је Перић.



У име РиТЕ “Угљевик” и Савеза инжињера рудара и геолога Републике Српске обратио се Цвјетко Стојановић који је за Томића рекао да га је красило изузетно образовање, поузданост, организационе способности, посвећеност и поштење.

“Петар Томић је оставио дубок траг у модерној историји Угљевика како својим професионалним тако и друштвено-политичким радом. На првом мјесту био му је развој Угљевика и предузећа РиТЕ коме је дао сав свој труд и знање ”, рекао је Стојановић.

Петар Томић, дипломирани инжењер рударства у пензији, који је читав радни вијек провео на РиТЕ, преминуо је 13. фебруара у Бијељини у 88. години.

Током четрдесет година каријере, обављао је више одговорних функција у РиТЕ "Угљевик". Након што је каријеру почео као асистент управника јаме Слатина, 1967. године постављен је за техничког директора РиТЕ.

Од 1975. до 1985. године био је помоћник директора за изградњу РиТЕ  а од 1986. године и генерални директор овог привредног гиганта. Пензионисан је 2000. године, а током каријере добио је бројна признања за свој професионални рад.

Аутор је више књига, публикација и монографија, а једна од важнијих је “Угљевик, рудник и град”, која је објављена поводом 120 година постојања рудника у Угљевику.

Иза Томића остала је кћерка Нада, унука Наташа и зет Борис.

Петар Томић биће сахрањем данас у 13.00 часова на гробљу Пучиле у Бијељини.


За Семберија инфо - Младен Василић