Угљевик: Одржана свечана академија у част српског јунака пуковника Милана Јовића :: Semberija INFO ::

 

Угљевик: Одржана свечана академија у част српског јунака пуковника Милана Јовића


У Угљевику је данас одржана завршна свечаност Меморијално-културне манифестације "Јовићеви дани", у част хероја Одбрамбено-отаџбинског рата пуковника Војске Републике Српске Милана Јовића на којој су додијељење награде за најбоље литерарне радове.

У конкуренцији основних школа најбољи је рад Катарине Пајић, док је Огњен Шавија освојио прво мјесто у конкуренцији средњошколаца.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић истакао је да се овом манифестацијом чува сјећање на лик и дјело славног команданта пуковника Милана Јовића.

Маринковић је рекао да ће се док постоји Борачке организација његовати сјећање на пуковника Јовића и све погинуле борце Војске Републике Српске.

"Захвални смо за све оно што је учинио за српски народ, а знамо да је три пута био рањен у борбама. Када је дошао на чело Прве мајевичке бригаде од ње је направио једну од најбољих у Војци Републике Српске", додао је Маринковић.



О пуковнику Јовићу говорио је његов саборац Ратко Ђурковић, који је рекао да је Јовић плијенио појавом, војничким држањем, те да је имао харизму вође.

"Почетком септембра 1992. године пуковник Јовић дошао је на мјесто команданта Прве мајевичке бригаде. Свуда је стизао, и да проведе ноћ са војницима у рововима, али и да обиђе комплетну линију одбране", додао је Ђурковић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је за пуковника Милана Јовића одбрана отаџбине и рода била светиња те да су му светиња били и сви људи, посебно борци, саборци које је волио и поштовао и бринуо о њима.

Перић је нагласио да је Милан Јовић једно од најбољих "чеда које је изњедрио не само подмајевички крај, него српски род".

"Благо мајци што га је родила. Овим ријечима најбоље, најљепше и најплеменитије у најкраћем се може рећи о нашем пуковнику Јовићу. Није наш Милан био само врхунски високи официр, командант и војсковођа, херој рода свог и свог завичаја, већ од малих ногу прво дјечак за примјер, такав је био и као омладинац и питомац Војне академије, млади официр, комшија, кум, пријатељ, мјештанин и познаник, једном ријечју људина", рекао је Перић.

У културно-умјетничком програму учествовали су етно-група "Тамјан", која дјелује при храму Свете Петке Параскеве, културно-умјетничко друштво "Рудар", ученик Музичке школе "Корнелије Станковић" Ђорђе Перић и драмски умјетници Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић.

Претходно је служен помен пуковнику Јовићу и положено цвијеће испред спомен-статуе овог српског јунака на градском тргу у Угљевику.

Пуковник Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи надомак Теочака.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Српске, 28. јуна 1993. године постхумно је одликован Орденом Немањића. 


За Семберија инфо - Младен Василић