ИНТЕРВЈУ: Цвјетана Драгоњић, директор Дома здравља Угљевик: ДВИЈЕ ГОДИНЕ ПОЗИТИВНОГ ПОСЛОВАЊА :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ: Цвјетана Драгоњић, директор Дома здравља Угљевик: ДВИЈЕ ГОДИНЕ ПОЗИТИВНОГ ПОСЛОВАЊА


Након више од двије деценије негативног пословања угљевички Дом здравља завршио је 2021. и 2022. годину са позитивним финансијским извјештајем. О условима и унапређењу рада Дома здравља, рјешавању финансијских проблема, набавци савремене медицинске опреме, те  раду породичних амбуланти и специјалистичких служби, разговарали смо са директором установе  госпођом Цвјетаном Драгоњић, која је ову функцију преузела у марту 2021.године. 

Прва жена угљевичке  здравствене установе, упркос огромном личном труду и ангажовању, истиче да су њени најближи  сарадници и запослени у Дому здравља у великој мјери заслужни за позитивно пословање и подизање нивоа здравствене заштите на подручју општине Угљевик.



Госпођо Драгоњић, упркос административним препрекама,компликованом систему и недостатку финансија, Ви сте урадили много тога како би пружили што бољу здравствену услугу корисницима на подручју општине Угљевик. Шта су били највећи изазови са којима сте се сусрели од тренутка преузимања дужности и на који начин сте успјели да им одговорите?


- Преко двије деценије Дом здравља Угљевик пословао је са негативним пословним резултатом. Мојим доласком овдје још увијек је владао корона вирус, било је јако пуно обољелих, стварале су се велике гужве и прави  изазов  било је  организовање  рада свих запослених у Дому здравља и рјешавање највећег проблема- како обезбиједити средства за  потребан медицински материјал  и гориво,  јер познато је да у том периоду ДЗ није имао средстава ни за набавку горива чиме је био угрожен и санитетски превоз пацијената на дијализу.
Затекла сам изузетно тешку финансијску ситуацију. Свакодневно су пристизале тужбе, опомене пред тужбу...  Самим тим су и запослени радници  били забринути за своју егзистенцију знајући да  уколико нека тужба буде реализована они би остали без плате, јер транша коју Фонд уплаћује сваки мјесец била би  блокирана и потрошена за исплату дуговања према добављачима и пореској управи. 
Мој главни циљ у том моменту  био је зауставити даљу дубиозу, изнаћи неопходна  финансијска средства и санирати постојеће проблеме ради квалитетнијег пружања здравствене услуге. Сагледала сам цјелокупно стање, обилазила све добављаче и молила их да одложе предаје тужби уз обећање да  ћу настојати у што крећем року да исплатим дио дуговања.
Велика дуговања су била и према радницима. Направила сам план рјешавања свих проблема, корак по корак.  У том периоду сам имала велику подршку Општине Угљевик која је ургентно пребацила ДЗ негдје око 120 000 КМ тако да смо могли наставити са нормалним радом. 
Било је изузетно тешко али кроз дубљу  анализу могућности ове установе,  веће остваривање прихода и рационализацију трошкова, схватила сам да ми можемо доћи до бољег пословања и наравно да сам била сретна када смо у тој 2021. години, која је била  веома тешка,  на крају остварили позитиван финансијски резултат упркос свим препрекама.



Шта су тренутне могућности здравствене установе којом руководите? Како данас послује угљевички Дом здравља и које су то најважније промјене које сте увели у протеклом периоду?


- Дом здравља Угљевик, када је ријеч о пружању здравствених услуга али и обавезама према запосленима, функционише на задовољавајућем нивоу. Наравно да увијек  може и мора боље чему и тежим. Редовно сервисирамо све обавезе, измирили смо дуговања према свим  добављачима тако да данас не постоји страх  ни да ће нам стићи опомена за неплаћање рачуна а камоли тужба. 
Велики дио обавеза исплаћен је и према радницима. У неком ранијем периоду нису исплаћиване обавезе установљене  колективним уговором као што су помоћ за смрт члана породице, јубиларе накнаде, помоћ за рођење дјетета... Износ тих дуговања био је  висок, негдје око   50 000 КМ,  и када томе додамо дуговања за школарину која нису измирена дођемо до једне заиста велике цифре. (Претходни руководилац ове установе закључио је уговор о дошколовавању медицинског кадра, тако да је неколико медицинских техничара наставило школовање на вишим и високим здравственим образовним установама). Поред тога,  нису уплаћиване обавезе за специјализације љекара који су се тада  налазили на специјализацији.
Јако сам срећна што данас могу рећи да немамо дужни ни једну једину марку по основу унапријед наведених обевеза према радницима. Дакле, редовно сервисирамо исплате по колективном уговору, исплаћене су школарине, специјализације, редовно се исплаћују плате запосленим радницима.  Истина, постоји кашњење од двије плате али не из периода од када сам ја овдје него је у питању  дуг из неке 2017-2018.године. 
Мој циљ је да до краја године успијем  реализовати  бар једну плату која касни, што би био велики успјех. Када саберем колико је обавеза било по колективном уговору та плата је  могла бити исплаћена  да није било укупне исплате по свим наведеним основама у износу од 156 000 КМ.

Да ли сте задовољни условима рада у Дому здравља и какве су ( уколико их имате ) повратне информације од грађана, колико су они задовољни пруженим услугама?

- У великој мјери сам задовољна. Опет понављам, увијек може и мора боље, али заиста ме јако сретном чини када ме грађани сусретну на улици, у трговини, или Дому здравља и упуте похвалу на рачун рада наше здравствене установе. Не промовишем себе нити свој успјех у овој здравственој установи али грађане увијек обавјештавамо о неким новим услугама које пружамо.  Проширили смо обим услуга са циљем да нашим пацијентима, односно регистрованим осигураницима, пружимо што бољу здравствену заштиту, да због неких прегледа више  не морају ићи до  Бијељине или негдје  даље, што се показало као веома исправно. Данас сваке сриједе имамо доктора радиолога који врши прегледе, имамо повремено неуролога, ту су и специјалистички гинеколошки прегледи...
Константно радим и на подизању свијести самих медицинских радника, да кажем прије свега техничара,  да просто схвате да сваком пацијенту треба  прићи са осмијехом и разумијевањем.  Без обзира колико је тај посао тежак,  увијек треба имати на уму  да свака здравствена установа, па тако и наша, живи од броја регистрованих пацијената. Ако према њима нисмо стручни, одговорни и љубазни наравно да ћемо тиме угрозити функционисање саме установе.Они данас имају право избора да се региструју гдје год желе. Циљ ми је да задржимо што већи број регистрованих пацијената у нашој установи.

У оквиру угљевичке здравствене установе дјелује неколико служби. Које су све услуге омогућене грађанима?


- У оквиру Дома здравља имамо службу породичне медицине, службу хитне медицинске помоћи, амбуланте за специјалистичке консултације из области педијатрије и гинекологије, дијагностичке службе (прије свега лабораторија), центар за базичну рехабилитацију, центар за заштиту менталног здравља, стоматолошку службу и хигијенско епидемиолошку службу.



Да ли постоје неке услуге које бисте посебно издвојили и поменули?Да ли у неким службама постоје могућности за побољшање обима и квалитета рада?

- Ако погледамо са становишта наших осигураника/корисника здравствених услуга,  њима су све ове услуге потребне. Издвојила бих центар за базичну рехабилитацију.  Наша др Тања Лукић  добила је повељу од Коморе љекара РС и она је заиста један велики стручњак о чему свједоче како њени пацијенти тако и њене колеге љекари. На почетку мог доласка  уложили смо један дио средстава и набавили додатну опрему која им је била потребна, тако да су они данас опремљени на начин да пружају све услуге које рецимо пружа и Бања Ковиљача,  осим онога што је тим бањама природа дала а то су љековито блато и вода. Наш центар за базичну рехабилитацију  пружа и комерцијалне услуге масаже по заиста повољним  цијенама које су  на најнижем могућем нивоу. Мислим да је то корисно за наше грађане будући да  те масаже раде стручна лица, односно медицинско особље оспособљено за такав вид рада. 
Тамо гдје постоји велики простор за напредак и побољшање квалитета, а такође и оно што је најбитније проширење броја услуга, јесте стоматолошка служба. Ја сам заиста настојала да увијек набавим све што они предложе и сматрају  да им је потребно од материјала, али ту не остварујемо  приходе какве сам  очекивала. Моја намјера да унаприједимо квалитет и обим услуга и у овој служби.  Заједно са запосленима, кроз конструктиван  разговор, покушаћу да пронађем рјешење,  да видимо шта је то потребно да бисмо и ми  као установа  привукли већи број пацијената, јер познато је да у Угљевику имамо 3 приватне стоматолошке ординације и све успјешно послују. Не постоји разлог из кога Дом здравља треба бити изузетак. Тренутно је јако мали износ властитих прихода који се остварује у тој служби али ево током  године ја очекујем да ће се стање побољшати.
Служба породичне медицине и  лабораторије у зимском периоду константно има јако пуно посла. Слузба породичне медицине је добро организована, успјешно и на вријеме обавља прегледе пацијената.  Када говорим о лабораторији,  оно што је најбитније јесте да је  набављена  нова опрема, нема никаквих проблема у набавци реагенаса, тако да могу рећи да Дом здравља Угљевик данас имам савремену службу лабораторије. 

Позитивне реакције код пацијената изазвали су  побољшање и доступност услуга у области гинекологије и педијатрије. О којим промјенама се ради?


- Проблем је што  у претходном периоду није  адекватно направљен план специјализација љекара. Заиста,  здравствене установе морају да воде рачуна и  да на вријеме упуте младе љекаре на специјализацију. Ми смо били у ситуацији да смо два гинеколога имали на допунском раду.  Један је нажалост преминуо,  дакле имали смо само примаријуса др Браниславу Јовановић. То је за број пацијената којима су потребни гинеколошки прегледи   било недовољно. Знамо да женама, односно нашим пацијентима,  морамо обезбиједити да имају могућност  избора љекара.  Негдје половином прошле године почела сам да ангажујем,  кроз допунски рад,   друге љекаре обзиром на број пацијената којима је услуга потребна. Ангажовала сам др Весну Перковић и др Милана Арсеновића што је  заиста наишло на  одушевљене и одобравање код пацијената. 
Када је ријеч о амбуланти за специјалистичке консултације из области педијатрије имам само ријечи хвале.  Доласком др Гордане Марић заиста је процвјетала ова служба. Њена стручност и љубазност резултирали су низом похвала без иједне примједбе.

Да ли сте имали донација и уколико јесте о чему је ријеч?

- Већ сам рекла да смо у 2021.години имали помоћ од Општине у износу од 120 000 КМ. Поред тога,  у 2022.години  скупштинском  одлуком која је једногласно усвојена, додјељено је сваком запосленом раднику Дома здравља по 500 КМ новчане помоћи као знак захвалности за  напоран  рад у периоду корона вируса када је ова установа пословала у скоро немогућим условима.
Наравно кроз низ ситнијих уплата (када кажем „ситнијих уплата“ мислим на уплате од око 10 000 КМ)  локална управа подржава рад ове установе.
По доласку на ово мјесто послала сам једну  молбу за састанак  министру здравља и социјалне заштите Републике Српске. На овај мој захтјев одговорено је позитивно, имала пријем и веома конструктиван разговор са ресорним министром и тада сам упутила молбу да, уколико постоји могућност, обезбиједе један нов санитет за наш Дом здравља јер заиста, што се тиче возног парка,  сва возила  су била у веома лошем стању. Реализовано је то његово обећање и у петак је преузимање новог санитетског возила које ће овој установи много значити.
У овој години ће  бити донација и од  Општине Угљевик.  Закључен је уговор о извођењу радова на потпуној реконструкцији паркинга испред Дома здравља  што ће заиста за службу хитне помоћи и  све наше пацијенте бити веома значајно.

 Запослени у овај здравственој установи били су суочени са одређеним финансијским проблемима  ( у смислу кашњења плата, доприноса, исплата по колективном уговору...) али и додатним потешкоћама у раду због недостатка опреме, прије Вашег преузимања дужности. На који начин сте успјели превазићи наведене проблеме, сустићи финансијске обавезе према радницима, мотивисати их и вратити повјерење грађана у рад Дома здравља Угљевик?


- Рјешавањем финансијских проблема по приоритетима врло брзо смо успјели стати на ноге, сустићи нагомилана дуговања и  извршити набавку неопходне опреме. Били смо једини ДЗ у окружењу који није имао у функцији РТГ апарат. Извршили смо набавку нове савремене опреме за лабораторију од биохемијског апарата, хематолошког апарата, информационог система, микроскопа, стерилизатора, дакле свега онога што им је било потребно за нормалан рад. 
Замијенили смо столарију која је на овој згради била замјењена само са предње стране а са задње је била у катастрофалном стању. Сходно могућностима кренули смо са исплатом заосталих дуговања и исплатама свих обавеза по колективном уговору. Заиста је било дуговања којим сам била непријатно изненађена. 

У 2021. години  је реализован кредит,  али ја мислим да је тај кредит требао бити реализован раније јер овдје је дубиоза више од 20 година. Намјена средстава из овог кредита већ је била утврђена  и ја то нисам могла мијењати, али ето набавили смо нови РТГ апарат, савремени ултразвук, сву неопходну опрему за лабораторију, реконструисали смо тоалете у згради који су изгледали сабласно, замијенили столарију...
Жао ми је што из тих средстава није био планиран већи износ за исплату дуговања према радницима него само неких 30 000 КМ што је у односу на укупна дуговања било премало.
Ипак, успјели смо превазићи све потешкоће, набавити савремену опрему, измирити дуговања према добављачима, подићи ниво и квалитет услуга и самим тим повратити повјерење  наших корисника. 

Обзиром да је дошколавање кадра у протеклом периоду  довело до одређених финансијских потешкоћа, какви су планови по том питању за наредни период?


- Увијек сам за дошколовавање и оспособљавање стручног кадра али само тамо гдје је то заиста потребно.  Морамо направити план како не бисмо дошли у ситуацију да нам млади љекари одлазе и да остајемо без специјалиста. Тренутно имамо седам младих љекара опште праксе. Њихова жеља је да остану овдје тако да је мој план да их  редовно шаљемо на специјализације и заиста вјерујем да се за ту намјену могу изнаћи средства. 
Проблем пријема нових љекара није финансијски аспект него недостатак кадра. Нама тренутно седам љекара није у функцији да тако кажем, обзиром да се дио њих налази на специјализацијама а дио на породиљском одсуству, али ево сналазимо се тако да пацијенти немају примједби.
Дугујем велику захвалност младим љекарима који се заиста труде да воде и по два тима да би услуге биле на вријеме и адекватно пружене. Сматрам да су и они увидјели да у овом периоду послујемо крајње одговорно.  Млади љекари немају потребу и  намјеру отићи осим  ако им не омогућимо  специјализације јер тада  њихова будућност  није овдје у Угљевику.

Какви су планови Дома здравља Угљевик у 2023.години?

- Увијек  поставим високе циљеве и мислим да је тако боље јер онда се сви заједно трудимо остварити бар 80% тих планова. У наредном периоду  планирамо набавку мамографског апарата уз помоћ ресорног министарства. План је да у току године,  уз помоћ Општине, извршимо реконструкцију паркинга испред зграде ДЗ. 
Наравно, један од зацртаних циљева је наставак позитивног пословања. Заиста не бих могла дозволити да након рјешавања великих проблема дођемо у ситуацију да негативно послујемо.  
Циљ је и упућивање једног  или два љекара на специјализацију, рјешавање једне заостале плате,  подизање и проширивање нивоа услуга у ДЗ. 

Пред нама је година пуна изазова. али даћемо све од себе  и видјети колико заиста можемо.


За Семберија инфо - Младен Василић