Нигдје „мученице“ као подно Мајевице: Оцијењивање воћних ракија 12. Међународног сајма шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику :: Semberija INFO ::

 

Нигдје „мученице“ као подно Мајевице: Оцијењивање воћних ракија 12. Међународног сајма шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику


У оквиру 12. Међународног сајма шљиве, воћних ракија и меда који ће се одржати на градском тргу у Угљевику у недјељу 3. септембра предато је до сада рекордан број узорака воћних ракија од како се сајам одржава од 2010 године. Предате узорке, јуче и данас оцијењује трочлана комисија на челу са редовним професором Пољопривредног факултета у Земуну Нинославом Никићевићем који је дугогодишњи предсједник комисија у свим земаљама Балкана за оцјењивање воћних ракија. Никићевић је рекао да се на оцјењивању налази 220 узорака воћних ракија и оцијенио да је веома висок квалитет ових узорака. Он је додао да је присутан на угљевичком сајму од његовог почетка, од 2010 године и истако да је квалитет угљевичких ракија из године у годину у порасту.

-Оцијењујемо узораке воћних ракија шљивовице, кајсијеваче, вилијамовке, дуњеваче, трешњеваче, вишњеваче, бресковаче, буковаче, лозоваче те специјалних ракија и на крају ликери и траварице-рекао је Никићевић.
Произвођачима ракије, који предају узорке на оцјењивање, Никићевић је препоручио да не шаљу оне ракије које имају више од 45 процената вол алкохола.

-Најбоље воћне ракије су са 42 и 43 вол процената алкохола а тако и наука каже-нагласио је Никићевић. Организоторима сајма, Никићевић је препоручио, да на сљедећем сајму уведу нову категорију за оцијењивање а то су шампион група воћних ракија.

-Тако би све воћне ракије могле да имају шампионе група међу кајсијевачом, дуњевачом, вишњевачом, вилијамовкама и тако даље јер то из искуства знам да много значи произвођачима-указао је Никићевић. Заједно са Никичевићем ракије су оцјењивали и Др технолошко-прехрамбених наука Даворка Ђукић Ратковић из Бањалуке и професор Хемијског факултета из Земуна Веле Тешевић. Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик, која је организатор сајма, Гордана Радовановић рекла је да ће се власнику ракије која буде шампион сајма уручити главна награда сајма-казан за печење ракије запремине 120 литара.

-Друга награда је казан за печење ракије од 60 литара који ће бити уручен најбољој аматерској ракији а трећа награда, казан од 30 литара за печење ракије додијелиће се власнику најбоље ракије са подручја општине Угљевик-најавила је Радовановићева. Медаље и награде за квалитет ракије биће уручене на дан одржавања сајма у недјељу 3. септембра на градском тргу у Угљевику.