Угљевичани у Кавадарцима: "Тиквешки гроздобер" у част грожђа и вина :: Semberija INFO ::

 

Угљевичани у Кавадарцима: "Тиквешки гроздобер" у част грожђа и вина


Предсједник Скупштине општине Угљевик Зоран Лазић и одборник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић боравили су у Сјеверној Македонији, општини Кавадарци, гдје су присуствовали традиционалној манифестацији "Тиквешки гроздобер"

Делагација општине Угљевик и предсједник општине Кавадарци Митко Јанчев сагласили су се да ове двије општине, више од деценије, његују братске односе који су успостављени сарадњом из области културе.

Лазић је након пријема у Музеју вина истакао да манифестација "Тиквешки гроздобер" нуди разноврстан и садржајан програм.

-У Кавадарцима су сви посвећени грожђу и вину. Љубазни домаћини на сваком кораку показују гостопримство а посебно према нама из Угљевика-рекао је Лазић.

Предсједник општине Кавадарци Митко Јанчев рекао је да је да је ова општина, поред делегације општине Угљевик, угостила и бројне друге делегације са којима имају пријатељске и братске односе.

-Традиционално прослављамо „Тиквешки гроздобер“, атмосфера је весела а сви наши становници су распјевани, не само док траје ова привредно-културно-туристичка манифестација, већ током цијеле године-рекао је Јанчев Одборник СО Угљевик Ђоко Симић изразио је задовољство јер је у име општине Угљевик био потписник повеље о братимљењу са општином Кавадарци.

-Оно што нас краси су два братска народа која су веома слична-рекао је Симић.

Општинско руководство у Кавадарцима организовало је први „Тиквешки гроздобер"  1964. године и од тада ова манифестација има привредни, културни и туристички карактер. Представља наставак дуге и богате традиције, која се просторима Кавадараца одржава још од времена античке Македоније, када су се одржавали дионизијски дани у част бога вина Диониса и винове лозе.