Обиљежено 29 година од одбране Мезграје: Злочин без казне :: Semberija INFO ::

 

Обиљежено 29 година од одбране Мезграје: Злочин без казне


У Мезграји код Угљевика данас је обиљежено  29.  година од страдања пет бораца Војске Републике Српске токомо одбране села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и четири цивила које су мучки убиле муслиманске снаге из Теочака.

Породице, саборци, представници локалне Борачке организације и општине Угљевик присуствовали су  парастосу и положили вијенце на спомен обиљежје на коме су исписана имена  погинулих јунака и цивилних жртава рата из Мезграје.

13. септембра 1994. године муслиманске снаге из Теочака упале су у село Мезграја и мучки убили све које су затекли, убијена су четири цивила, међу њима и жена, те попаљене српске куће.

Предсједник Борачке оранизације Угљевика Јован Маринковић рекао је да овај злочин који је почињен у Мазграји, никада неће бити заборављен, истакавши да је Република Српска за српски народ светиња.

-У Мезграји су у тој злочиначкој акцији убили на кућном прагу, баку Десу и деда Цвику који је био слијеп. Пуцали су нејач, старце, жене и дјецу-рекао је Маринковић.

Према Маринковићевим ријечима, захваљујући једном храбром дјечаку, као и храбром народу овог села, злочинци су заустављени и заједно са војницима Војске Републике Српске  одбрањена је  територија Мезграје.

-За овај злочин нико никад није одговарао од стране муслиманске војске. Међународна заједница никако да схвати да је на овим просторима био грађански рат, а да је српска војска водила праведан, одбрамбени рат и бранила своју нејач и територију-закључио је Маринковић.

Молитвеном скупу, заједно са мјештанима и представницима Борачке организације присуствовао је и шеф кабинета начелника Угљевика Милорад Јовичић који је рекао да је обавеза и дужност свих да његују сјећања на те тешке ратне дане у којем је српски народ одбранио своју територију.

-Мезграја је током ратних сукоба била браник али и симбол одбране територије српског народа ових простора-навео је Јовичић.

Током данашњег Актив Добровољних даваоца крви “Перика Нешковић” из Мезграје прикупио је у акција добровољног даривања крви 41 дозу ове драгоцјене течности.