СДА највише мандата, СНСД-у највише гласова за Парламент БиХ :: Semberija INFO ::

 

СДА највише мандата, СНСД-у највише гласова за Парламент БиХ


САРАЈЕВО - Према утврђеним резултатима општих избора Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, највише мандата у Представничком дому Парламента БиХ обезбиједила је СДА, док је СНСД освојио највише гласова.

Највише мандата, односно шест, из Републике Српске са својих 255.515 гласова освојио је СНСД.

У Парламент БиХ ће из СДС-а и ПДП-а по два посланика, док су листа "За правду и ред" Небојше Вукановића, ДЕМОС, СДА и Уједињена Српска успјели обезбједити по један мандат.

Нови сазив Представничког дома требали би да чине кандидати СНСД-а Небојша Радмановић, Зоран Тегелтија, Радован Вишковић, Обрен Петровић, Сања Вулић и Мирослав Вујичић који су обезбиједили директне мандате.

Мандат су из СДС-а освојили Дарко Бабаљ и Младен Босић, а из ПДП-а Бранислав Бореновић и Мира Пекић која у Представнички дом улази са компензацијске листе.

Из Уједињене Српске и ДЕМОС-а посланички мандат компензацијом су обезбиједили Милан Петковић и Чедомир Стојановић.

Листу "За правду и ред" Небојше Вукановића представљаће Ненад Грковић који је такође мјесто изборио компензацијом, а на исти начин посланички мандат из Републике Српске обезбиједио је и кандидат СДА Един Рамић.

Из ФБиХ у Парламенту БиХ ће учествовати осам странака, а из Српске седам односно шест плус СДА која је заступљена и у ФБиХ.

Највише мандата у Представничком дому Парламента БиХ из ФБиХ, освојила је СДА односно осам, а слиједи СДП са пет мандат.

Четири мандата освојила је коалиција ХДЗ БИХ, ХСС, ХСП БиХ, ХКДУ, ХСПАС, ХДУ, ХСПХБ, ХРАСТ, а по три мандата припала су покрету "Жељко Комшић - за грађанску државу - ДФ/ГС" и странци Народ и правда.

По два мандата припала су Нашој странци и НЕС-За нове генерације, а један мандат освојила Босанскохерцеговачка иницијатива - Фуад Касумовић.

Из СДА у Парламент БиХ ће Шемсудин Мехмедовић, Денијал Тулумовић, Нермин Мандра, Мидхат Чаушевић, Амор Машовић, Шемсудин Дедић и Шериф Шпаго, те Сафет Кешо који улази са компензацијске листе.

Коалицију ХДЗ БиХ и ХСС, ХСП, ХКДУ, ХСПАС, ХДУ, ХСПХБ, ХРАСТ представљаће Даријана Филиповић, Маринко Чавара, Предраг Кожул и Славко Матић који је мјесто изборио преко компензације.

СДП ће у наредне четири године имати пет руку у Парламенту БиХ, односно у скупштинске клупе ће Јасмин Имамовић, Зукан Хелез, Саша Магазиновић, Албин Муслић и Рејхана Дервишевић.

У Парламент БиХ ће и три посланика ДФ-а и то Златан Бегић, Влатко Главаш и Милан Дуновић који улази преко компензације.

Народ и правда ће први пут имати своје посланике у Парламенту БиХ уколико се не рачуна Денис Звиздић који је био у СДА када је на почетку прошлог мандата крочио у Представнички дом. Ова странка ће сада имати три мјеста на која ће засјести Денис Звиздић, те Нихад Омеровић и Миа Карамехић-Абазовић  који су мјесто обезбиједили компензацијом.

Нашу странку представљаће Сабина Ћудић и Предраг Којовић који улази преко компензације, а НЕС Јасмин Емрић и Златко Милетић који је освојио компензацијски мандат.

У Парламенту БиХ свог представника имаће и "БХИ-Касумовић Фуад", а то ће бити Аида Баручија.


​Глас Српске