Додик предсједник Српске, Дураковић и Бегић потпредсједници :: Semberija INFO ::

 

Додик предсједник Српске, Дураковић и Бегић потпредсједници


- Централна изборна комисија Босне и Херцеговине утврдила је резултате за предсједника, односно потпредсједника Републике Српске према којима је Милорад Додик, кандидат СНСД-а, нови предсједник Републике Српске.

Нови потпредсједници Републике Српске су Ћамил Дураковић из реда бошњачког народа и Иван Бегић из реда хрватског народа.

Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије БиХ, рекао је да је поновно бројање гласова потврдило да Милорад Додик има највећи број освојених гласова.

На ову одлуку ЦИК-а може се поднијети захтјев за поновно бројање гласова, а може се поднијети и приговор на утврђене резулате.

ЦИК је прије утврђивања ове одлуке усвојила Извјештај Главног центра за бројање у којем су наведене бројне неправилности током изборног процеса.

У току расправе чланови ЦИК-а, углавном су подржали рад Главног центра за бројање, међутим појединци су имали замјерки на сам Извјештај, који се како је рекла Вања Бјелица Прутина састоји углавном од табеларних прегледа који не дају одговоре на одређена питања.

Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК-а, рекла је да изборни процес обиљежен низом мањкавости које се углавном односе на мањкавости техничке природе.

"Да ли се воља бирача преправљала. У овим случајевима нисам видјела да нешто указује на то", рекла је Хаџиабдижева.

И Ахмет Шантић, члан ЦИК-а, рекао је да је воља бирача контролним бројањем утврђена и да нема разлога да се не иде ка утврђивању резултата.

(Независне)