УДРУЖЕЊЕ “ПРАВДА” БИЈЕЉИНА - ВЕЧЕ ПЈЕСМЕ И ЗАВЈЕТА :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ “ПРАВДА” БИЈЕЉИНА - ВЕЧЕ ПЈЕСМЕ И ЗАВЈЕТА


Удружење “Правда” из Бијељине организовало је вечерас у Центру за културу традиционално “Вече пјесме и завјета”, на којем су наступили гуслари, изворне групе, пјесници, афористичари и солисти.



Душан Стевановић, предсједник Удружења “Правда”, каже да је ово трећа година како Удружење “Правда” организује једно овакво дружење.



“Људи су заморени од свега и свачега, али ми смо истрајни да организујемо оваква дружења. Ускоро ћемо организовати трибину и округли сто, гдје ћемо говорити о проблемима избјегличке популације. Након тридесет година прогона са вјековних огњишта, многи проблеми за ову популацију су остали још увијек несавладиви. Људи су деморалисани, повукли су се у ћутање и апатију. Припремамо и скуп демобилисаних бораца. Вечерас смо жељели да се овдје представе људи из области културе, који се тиме баве на аматерској основи. Ово што ми чинимо, то је кап у мору. Нико се не бави правима избјеглих и расељених. Држава је требало да формира један научни институт који би се бавио овом проблематиком. Нико се не бави статусом избјегличке имовине, а око 400.000 људи  располаже имовином у ФБиХ. По ко зна који пут је оскрнављена имовина у Саборној цркви у Мостару. Све то говори и о статусу и правима ове популације која не би смјела да буде сврставана у грађане другог реда, како на локалном, тако и на државном нивоу”, изјавио је Стевановић, истакавши да су Срби прије тридесетак година доживјели људски и цивилизацијски погром, што се није, како рече, догодило ни када су Османлије дошле на подручје БиХ.



Цвија Крајишник, предсједница Удружења грађана “Етно креатива”, водитељка програма, истакла је да је ово прилика да посјетиоци на једном мјесту виде и чују гусларе, етно појце, етно и вокалне групе, изворне групе, народне здравичаре, пјеснике и афористичаре.

(Семберија Инфо)