Документарни филм “Мудрост трауме” др Габора Матеа у великој сали Центра за културу! :: Semberija INFO ::

 

Документарни филм “Мудрост трауме” др Габора Матеа у великој сали Центра за културу!


У организацији Новак Ђоковић Фондације документарни филм “Мудрост трауме” др Габора Матеа биће приказан 26. септембра са почетком у 19:30 часова у великој сали Центра за културу.

У периоду од 18. до 30. септембра, 40 пројекција филма биће приказано у 24 града и шест земаља нашег региона.

У Мудрости трауме путујемо заједно са љекаром, аутором бестселера и добитником Ордена Канаде др Габором Матеом да бисмо истражили зашто се западно друштво суочава са повећаним бројем психичких поремећаја и хроничних болести. Ово је филмско путовање са човјеком који је свој живот посветио разумијевању везе између болести, зависности, трауме и друштва у ком живимо.

У овом филму, траума је представљена као невидљива сила која у великој мјери утиче на наше животе. Она обликује начин на који живимо, начин на који волимо и начин на који схватамо свијет око нас. Др Мате нам даје нову визију: друштво информисано о трауми у ком родитељи, наставници, љекари и друштво у цјелини нису фокусирани на потискивање симптома и осуђивање, већ желе да разумију изворе из којих у рањеној људској души извиру забрињавајућа понашања и болести. Он нам указује на пут индивидуалног и колективног исцјељења.

“Траума није оно што вам се дешава. Траума је оно што се дешава у вама, као резултат онога кроз шта пролазите”, сматра др Габор Мате.

Улаз је бесплатан!


ЈУ Центар за културу „Семберија“ Бијељина