Књига др Душка Лопандића “Успон и пад ембахада” :: Semberija INFO ::

 

Књига др Душка Лопандића “Успон и пад ембахада”


У Народној библиотеци “Филип Вишњић” вечерас је представљена књига “Успон и пад ембахада - Српска и југословенска дипломатија у вртлогу историје (1919 – 1948), аутора др Душка Лопандића.

Ова књига, како сам аутор истиче, посвећена је историји српске и југословенске дипломатије у првој половини двадесетог вијека, односно у периоду између краја Првог и краја Другог свјетског рата. У дипломатском смислу, ријеч је о периоду од Париске мировне конференције и закључења Версајског мировног уговора 1919. године до Мировне конференције у Паризу и Мировних споразума из 1946. и 1947. године. Посматрано из данашње перспективе, истиче др Лопандић, двадесети вијек је у цјелини представљао вијек друштвеног и државног дисконтинуитета и демографског исцрпљивања српског народа.“ У књизи сам се највише сконцентрисао на период између два свјетска рата и током рата. Дипломатија Краљевине Југославије, Владе у избјеглиштву и, с друге стране, Титова дипломатија, партизанска, која је била у повоју, али је постизала пуно успјеха у то вријеме. Двадесети вијек је у правом смислу био вијек исцрпљивања за српски народ, јер смо учествовали у два свјетска рата, плус рат из деведесетих година прошлог вијека. Све се то, на неки начин, одразило на данашњу ситуацију. Времена се мијењају, велике су промјене у свијету и у дипломатији, у начину комуницирања и преговарања. Велике су промјене и у односима снага у свијету. Кад је ријеч о Србији, неопходно је завршити циклус европеизације, у који је Србија  ушла и то траје доста дуго, тај улазак у ЕУ. То је оно што ја заступам. Можда ће то трајати још једну деценију”, каже др Лопандић.

 Коментаришући српску и југословенску дипломатију прошлог вијека и поредећи је са данашњом модерном дипломатијом, др Лопандић каже да је период након Првог свјетског рата значио вријеме узлета и државе и дипломатије.

 “Тадашња Југославија је имала велики међународни значај и углед, док се све почело мијењати тридесетих година прошлог вијека. Имамо тај свјетлији и тамнији период, када смо ишли према потпуној катастрофи. Србија данас има велики потенцијал у дипломатији, али се он у пракси не види. Вјерујем да се вјештијом дипломатијом могло избјећи НАТО бомбардовање Србије 1999. године, али, у суштини, дипломатија је само сервис власти. Дипломате су државни службеници. Могу поправити неке ствари, али, у књизи сам показао да  након чињења стратешких грешака, ниједна дипломатија то више не може поправити”, каже др Лопандић.Дипломата Игор Давидовић Лопандићеву књигу оцјењује као изузетно добро штиво.

 “Какви смо били у прошлом вијеку, а какви смо данас, све то бих сажео у једну кратку констатацију: “Зашто би се ововремени дипломате и ововремени лидери, односно вође држава, дивили оновременим дипломатама?”. Требало би да постигнемо бар нешто од онога што су они имали, а о томе ко су и какве су биле те дипломате, у Лопандићевој књизи детаљно се говори. Помиње Јована Дучића, Иву Андрића, Милоша Црњанског, Растка Петровића и друге, осврнувши се и на дипломатију књаза Милоша. Кроз цијелу књигу се проноси идеја да је дипломатија универзална и свевремена. Што се тиче питања, гдје смо данас, нама је овдје, у Републици Српској, дипломатија потребнија него икада. Питање гласи, каква дипломатија и ко треба да је води, на какав начин да је изведе и ко су извршиоци у дипломатији. Један од старих дипломата је својевремено рекао да се увијек дешава опасна игра када они који постављају дипломате више воде рачуна о томе кога постављају, умјесто да размисле о томе шта та дипломатрија може да уради, колико може бити моћна и какви су алати у рукама човјека који то треба ба употријеби. Кадрови у дипломатији су кључ свега”, истиче Игор Давидовић.

Лопандићева књига садржи бројне биографске портрете државника и професионалних дипломата који су дали печат спољној политици Србије и Југославије у неким драматичним временима - од Пашића и краља Александра, Иве Андрића и Јована Дучића, до Слободана Јовановића, Душана Симовића, Владимира Велебита, Станоја Симића и бројних других.

(Семберија Инфо)