КАРИЈЕС КОД ДЈЕЦЕ - БОЛЕСТ РОДИТЕЉА? :: Semberija INFO ::

 

КАРИЈЕС КОД ДЈЕЦЕ - БОЛЕСТ РОДИТЕЉА?


Foto: Ilustracija
Ко је заправо кривац уколико ваше дијете има пуно кварних зуба, кристално је јасно?

Труд који показујемо када нашим бебицама уводимо нову храну коју нису пробали, када водимо нашу дјечицу на вакцинацију, када их учимо да се облаче, обувају, лијепо изражавају... не треба бити ништа мањи ни када их обучавамо и помажемо им да одржавају оралну хигијену. Посебно ћу нагласити помажемо јер није само довољно дати дјетету четкицу и очекивати да ће зубићи остати савршено здрави, него је потребно посветити довољно времена да урадимо тај дио посла за њих док не будемо сигурни да су усвојили праву методологију и да су схватили шта заправо раде када перу зубиће и шта желе с тим да постигну.

Храна, врста хранеи интервал узимања оброка за одржавање оралне хигијене

Треба нагласити да у мањем проценту постоје урођена и развојна обољења у којима не долази до адекватног стварања зубних структура и самим тим зуби су подложнији великом трошењу. Та обољења захтијевају стручну и благовремену помоћ стоматолога како би очували зубе и њихову функцију. Многобројни фактори утичу на поменута обољења, од генетских поремећаја, присуства вируса, употребе лијекова у трудноћи, поремећаја метаболизма калцијума и фосфора, витамина Д.

У пракси се јако често сусрећемо са категоријом родитеља који одмах оптужују генетику, помињу фамилију - како је неко имао лоше зубе, своја искуства и то увијек у присуству наших малих пацијената, оправдавајући оно што затичемо у њиховим устима. Заправо права истина, колико год то болно и ружно звучало, јесте та да је немар родитеља довео до тог стања код њихове дјечице и зато наглашавам да је каријес код дјеце уствари обољење које је више повезано с родитељима, а не с дјецом.

Брига о дјечијим зубима почиње у периоду док се зубићи нису појавили у бебиним устима. Чишћење остатака млијека и хране са десни ради се помучним газама, а има за циљ, поред чишћења остатака хране, да на неки начин да до знања дјетету да се уста требају чистити и да то постане рутина за будуће четкање зуба. Газица се једноставно намота на прст и благим покретима очисти гингива.

Дјетету треба скренути пажњу да ви одржавате своје зубе и наводити га да гледа како ви то радите. У том акту дати четкицу да кроз игру пере своје зубе и схвате да им је то обавеза.

Увијек након што дјеца заврше прање треба узети њихову четкицу и кроз игру с њима опрати им све површине зуба малом количином пасте величине зрна грашка. Оно што је посебно битно да знате, четкица је та која чисти зубе. Паста је неопходни додатак, али није пресудни фактор.

Покушаћу поједноставити ствари максимално:

Ако перете загорјелу тепсију и покушате је само детерџентом опрати, нећете урадити богзна какав добар посао јер се много хране залијепило за саму тепсију. У нашем случају паста за зубе је детерџент и ако само мућкате уста њом, нећете добити никакав посебан ефекат јер неће ни моћи дјеловати на зуб јер је прекривен наслагама које прво треба очистити.

Вратимо се на тепсију, једини прави начин да је оперете како треба био би да је потопите у воду да загорјеле ствари отпусте (у устима тај задатак има пљувачка), па да механички састружете остатке хране (у устима то четкица ради, уклања дентални плак) и тек онда допустите детерџенту да разложи остатке масти (у устима опет компарација пасте за зубе која помаже четкање и враћа минерале у зубе).

Подизање здравствене културе и свијести на виши ниво је дуготрајан процес у коме треба да учествују сви, с посебним освртом на здравствене раднике, просвјету, медије, тако је и сврха овог чланка првенствено едукативна, а не критичка.

(Независне)