ШТА МОЖЕМО САМИ ПРОМИЈЕНИТИ НА АУТОМОБИЛУ :: Semberija INFO ::

 

ШТА МОЖЕМО САМИ ПРОМИЈЕНИТИ НА АУТОМОБИЛУ


 Можете промијенити филтре ваздуха, интеријера и уља, можете додати уље, антифриз и текућину за прање стакала.

Готови су дани кад су многи наши рођаци, комшије…, хобистички одржавали аутомобиле. Модерни аутомобили су непробојне тврђаве скупе електроничке опреме и један криви потез за собом повлачи домино ефект несретних догађаја због којих ће само порасти рачун код сервисера. Што доиста можемо радити на аутомобилу?

Ако је ваш љубимац опремљен ксенон свјетлима, она раде на напону од чак 20.000 волти па је чепркање по њима и опасно. Чак и промјена акумулатора код неких аутомобила резултира потребом за репрограмирањем прозора па и електронског даљинског кључа чије је присуство битно и за покретање мотора.

Желите ли промијенити обичну сијалицу у главним предњим свјетлима неријетко ћете морати посегнути за упутствима за употребу, наоружати се стрпљењем и уклонити неколико дијелова прије него што дођете до свјетала. Циљ је демотивисати вас и дати сервисима додатни посао. Посљедња директива ЕУ наглашава да промјена сијалица не смије бити компликована, али то сива зона – што значи "не смије бити".

Можете промијенити филтре ваздуха, интеријера и уља, можете додати уље, антифриз и текућину за прање стакала. Чак нити с промјеном гума ствари нису тако једноставне. Ако су опремљене пасивним системима мониторисања притиска у гумама (мјери се брзина окретања точкова преко АБС система), онда крените с промјеном, ако су, пак, уграђени активни системи (посебни сензори у свакој гуми), након промјене гума у властитом аранжману они вјероватно неће функционисати.

(Аутопресс.хр)