Кинези имају "ријечни аутопут" који пролази средином ријеке :: Semberija INFO ::

 

Кинези имају "ријечни аутопут" који пролази средином ријеке


Планинска ријечна долина у кинеској провинцији Хубеј дом је једног од најнеобичнијих аутопутева који изгледа импресивно "еечни аутопут" – аутопут који пролази кроз средину ријеке.

Завршен 2015. године, кинески "ријечни аутопут" се нашироко сматра инфраструктурним чудом. Дизајниран да повеже град Гуфужен у округу Ксингшан са главним аутопутем између Шангаја и Ченгдуа у југозападној Кини, овај јединствени суспендовани аутопут.

У ствари, веć је постојао пут уз ријеку, што је значило да се то очигледно може урадити, па зашто се аутопут не изгради на тај начин? Па, очигледно, кинески инжењери су одлучили да је суспендовани аутопут који иде средином ријеке не само јефтинији за изградњу, веć и ефикаснији.

Испоставило се да је изградња аутопута кроз сложени планински пејзаж попут долине реке Ксиангки у Хубеију тежа него што звучи. То укључује копање километара тунела кроз чврсте стене, премјештање људи који живе на ивици ријеке и утицај на локалну флору и фауну.

Након што су урадили анализу и прорачуне тим кинеских инжењера је показао да је изградња моста на аутопуту преко ријеке и јефтинија и бржа од изградње аутопута на копну. Осим тога, ријешио је и сва остала питања.

Изградња висеćег пута дужине 4,4 километра који прати кривине ријеке Ксиангки није био баш јефтин подухват, али је очигледно био бољи од алтернативе. 440 милиона јуана (71 милион долара) потрошено на овај јединствени ријечни аутопут.

Ово  неколико пута мање од онога што би коштао копнени аутопут у овој долини. Осим тога, скраćује вријеме потребно за вожњу од Гуфузена до главног аутопута са више од сат времена на само 20 минута.

За 8 година (2015) од свечаног отварања, кинески ријечни аутопут постао је помало туристичка атракција, са милионима који путују у Хубеи да искусе вожњу кроз средину реке и уживају у призорима који одузимају дах.

Како изгледа тај аутопут погледајте у кратком видеу:

 
(ЗанимљивостДана)