Које су здраве алтернативе за бијело брашно? :: Semberija INFO ::

 

Које су здраве алтернативе за бијело брашно?


Здраве алтернативе за бијело брашно су свакако продукти од намирница узгајаних по принципима органске производње - на примјер интегрални хљеб, кекс од зрна цијелих житарица, паста од нерафинисаног брашна, итд.

Кажу да је дијета једина игра гдје побјеђујете када губите, а нутрицијонисти наговјештавају да је потребно само да “загубите” ове просте угљене хидрате и уведете комплексне.

С тим на уму, у продужетку смо за вас излистали неке од најбољих алтернатива за бијело брашно и објаснили њихове здравствене бенефите!



#1 Бадемово брашно - за оне који преферирају ароматичан и слаткаст укус

Бадемо брашно је врло популарна алтернатива традиционалном пшеничном брашну и то из више разлога - нутритивно је богатије, има низак гликемијски индекс и карактеристичан је по слаткастом укусу, што га чини савршеним избором за припрему посластица и пецива.

Овај тип брашна нам пружа све бенефите који долазе са конзумирањем органских бадема, а они су:
 
  • Заштита од утицаја слободних радикала и самњена шанса за развитак оксидативног стреса (стање организма са повећаном шансом за развитак хроничних и акутних болести) захваљујући витамину Е.
  • Позитиван утицај на особе са инсулинском резистенцијом јер постепено ослобађа шећер у крви.
  • Смањење лошег ЛДЛ холестерола, који може изазвати кардиоваскуларне болести и настанак астеросклерозе (фактор ризика за поновни срчани или мождани удар).
Цена бадемовог брашна је најчешће прилагођена типу бадема (да ли је у питању Туоно, Солета, Авола, Акбадем, …), квалитету плода, као и реномеу бренда са чијим потписом долази.
 
#2 Спелтино брашно - за здрав и укусан оброк

Вјерујемо да нисте знали да је сплета једна од најстаријих пољопривредних култура, а узгаја се већ 9000 година.

Оно што је фантастично код ове биљке јесте да није превише захтјевна током узгоја, због чега се обично не третира пестицидима. Захваљујући томе, брашно које се добија овим путем је знатно “чистије” у погледу штетних материја.

Сплета је богата протеинима, здравим липидима (мастима) и дијететским влакнима који су лако растворљиви у води, што значи да ће наш организам много боље апсорбовати витамине и минерале.

Основни здравствени бенефити сплетиног брашна су:
 
  • Висок и разнолик садржај витамина Б групе (садржи све осим витамина Б 12) чиме позитивно утиче на здравље ноктију, коже и косе.
  • Висок садржај цинка, минерала који учествује у синтези протеина и тако подстиче ментални и физички раст и развој. Такође, помаже у изградњи имунитета, као и у бржем зарастању рана и регенреацији ткива.
  • Доприноси нормалном функционисању нервног система јер садржи чак 7 пута више калцијума од осталих житарица.
Важно је напоменути да је спелта природно богата глутеном, те да не бисте требали да конзумирате овај тип брашна уколико не толеришете овај протеин.

Захваљујући глутену се може користити за припрему тестенине и пекарских производа без јаја. Такође, можете га користити самостално, а можете га и мијешати са осталим интегралним брашном за још сласнији укус.



#3 Хељдино брашно - сјајан избор за слане деликатесе

Интегрално хељдино брашно се производи тако што се мељу цијела зрна ове житарице, а тиме се уједно и задржавају готово сви есенцијални микро нутријенти.

Рафинисано бијело брашно, које можете наћи на полицама супермаркета, је направљено од зрна прерађених житарица. То значи да су оне одвојене од своје своје опне како би имале дужи вијек трајања и финију структуру.

За разлику од њега, хељдино интегрално брашно задржава све своје јестиве дијелове - спољашњу опну богату влакнима, ендосперм са добрим угљеним хидратима и клице које посједују здраве масти и бјеланчевине.

Калоријска вриједност је приближно иста, али је ово брашно зато оплемењено важним састојцима за правилно функционисање организма. Хељда такође не садржи глутен, те је могу конзумирати они који имају проблем са овим алергеном.

Хељдино брашно пружа следеће здравствене погодности за организам:
 
  • Редукују лош холестерол у крви захваљујући растворљивим влакнима.
  • Помажу у регулисању високог крвног притиска и позитивно утичу на оштећену функцију капилара и вена, захваљући витамину П (флавоноиди).
  • Пружају тијелу неопходну енергију за вршење свакодневних активности захваљујући појединим олигоелементима (магнезијум, цинк, калцијум, гвожђе).


#4 Овсено брашно - за сласне специјалитете

Уколико сте љубитељ овсених каша за доручак, беспоговорно ћете вољети овај тип брашна!

Овсено брашно не изазива осјећај тежине након конзумирања, а усљед чињенице да се дуго вари, бићете сити дужи временски период. Може се користити и за слане и за слатке специјалитете, јер је неутралног укуса.
Овсено брашно позитивно утиче на здравље нашег организма:
 
  • Одликује се савршеним балансом растворљивих и нерастворљивих влакана, где су први дјелотворни на кардиоваскуларни систем, а други на пробавни систем.
  • Регулише дигестивни тракт и помаже код констипације (затвора столице).
  • Врши детоксификацију организма, чисти желудац и цријева од наталожених штетних материја.
Надамо се да вам је овај блог текст био користан, колико и занимљив, те да смо успели да вам пружимо све релевантне информације како бисте изабрали најбоље брашно по вас - Желимо вам успјешно кување и још боље дегустирање!