Велики играч, боем и пријатељ :: Semberija INFO ::

 

Велики играч, боем и пријатељ


Милован Глишић, звани Ђилас, познати Дворовљанин, велики играч свог времена, боем, омиљени пријатељ...
Надимак Ђилас је добио у послијератном периоду по познатом дисиденту Миловану Глишићу Ђиласу, а пошто су имали исто име и презиме, одмах је добио тај надимак по коме је и препознатљив.

Фудабал је почео играти као дјечак са вршњацима на мерајама  и стрњицима, а када је прирастао, све више се приближавао фудбалском игралишту и мало по мало постао незамјењива карика ,,Пролетера''. Играо је офанзивног играча, тзв. центарфора и голови су били његов задатак, а он их је постизао са лакоћом, на десетине. Одиграо је у свом ,,Пролетеру'' више од четири стотине утакмица и постигао приближно од 90 до 100 голова, нема тачних статистичких подастака. Одушевљавао је својим потезима публику у Семберији и шире. Многи његови голови су били значајни за побједе и престиж, а био је и сигуран извођач казнених удараца.

Међутим, остао је упамћен као трагичар, јер је промашио пенал, тачније голман му је одбранио ударац у финалној утакмици КУП-а ,,Задругара'' у Црквини 1965. године.

Има једна анегдота која показује какав је шаљивџија био Милован. Наиме, играна је пријатељска утакмица у  Црној Бари у Србији. ,,Пролетер'' је био знатно бољи, али никако да се постигне погодак. Милован је промашио неколико изгледних прилика. Играо се посљедњи минут утакмице и Станко Перић је дочекао лопту у казненом простору, испред њега је био само празан гол, само да шутне лопту. Међутим, Милован се залетио и рукама гурнуо Станка уз констатацију: „Вала нећеш ни Ти дати гол када сам ја промашио онолике шансе“.  Утакмца се завршила нерјешеним  резултатом, а ова анегдота и даље ,,живи'' у Дворовима.
 

Ђилас је поред фудбала био и свестрани спортиста. Добро је играо и одбојку, куглање, билијар и увијек је био међу побједницима, а волио је и Богами играти и таблић, покер, рауб и друге карташке игре и ту био међу бољим.

Милован и данас живи у својим Дворовима и повремено се дружи са ветераним фудбала гдје се евоцирају успомене и догађаји из лијепих времена.

За остварене заслуге у остварењу историје ФК ,,Пролетер“Дворови, од 1979. године Милован Глишић је носилац „БРОНЗАНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ДВОРОВИ“, припремио је Владан Симеуновић из архива ФК ,,Пролетер'' Дворови.