Четири предности слушања музике док вјежбате :: Semberija INFO ::

 

Четири предности слушања музике док вјежбате


Стручњаци се слажу да постоји много разлога зашто би требало да укључите омиљену музику сљедећи пут када вјежбате.

Према Рона Каплан, музичком терапеуту и помоћнику на факултет за музикотерапију на Државном универзитету у Кливленду, „музика је на много начина позитивна за ментално здравље". Музика своје мјесто може да нађе и током вјежбања и може да буде кључни елемент у побољшању тренинга.

Ритам музике


Покрет тијела природно одговара ритму пјесме, што вам може помоћи да се држите одређеног темпа. Постоји разлог зашто стопало почне да лупа или рамена почну да се крећу чим се зачује пјесма. Према Џој Ален, предсједници музичке терапије и директорки музичког и здравственог института на Беркли колеџу за музику у Бостону, то је због ритмичког увлачења, што је "несвесна реакција", пише Хуф Пост.

"Наше тијело ће се кретати са тим звуком или тим ритмом. Због начина на који је наш мозак повезан са ритмом", рекла је Џој. Када бирате музику за вјежбање, на примјер, када идете у шетњу или трчање, желићете да изаберете темпо који је близак вашем природном кораку.

Можете користити и музику да повећате свој темпо

"Ако тражите додатни изазов, изаберите пјесму са темпом који је мало бржи од вашег просјечног корака трчања или ходања, ово би требало да вам помогне да се брже крећете током вјежбања. Можете почети са пјесмом споријег темпа и постепено повећавати брзину бирањем пјесама са бржим ритмовима, што је идеално ако желите да побољшате темпо ходања, трчања или генерално вежбања", каже Каплан.

Мотивација

Музика коју слушате током тренинга помаже у мотивацији, а иза те мотивације стоји неколико ствари. Прво, вјероватно желите да чујете омиљену пјесму на плејлисти за вјежбање, што ће вас можда задржати дуже на тренингу. Друго, ако пустите музику која је неочекивана бићете заинтересовани да чујете шта слиједи, што ће вас такође задржати у покрету дуже него иначе.

Музика одвлачи пажњу са тешких тренинга

Док пјевате уз стихове или вам изазивају разна сјећања, пјесме вам омогућавају да лутате кроз режим вјежбања, тако да не морате да размишљате о томе колико је напоран тренинг.


Независне новине – НовостиМагазин