КИСЕЛИ КУПУС ОСНАЖУЈЕ ИМУНИТЕТ, ПОБОЉШАВА ПРОБАВУ И СМАЊУЈЕ СТРЕС :: Semberija INFO ::

 

КИСЕЛИ КУПУС ОСНАЖУЈЕ ИМУНИТЕТ, ПОБОЉШАВА ПРОБАВУ И СМАЊУЈЕ СТРЕС


Купус је збиља ,,паметна глава“. Нискокалорично, а суперхрањиво поврће јединствен је спој витамина А, Б, Ц, Е и К, минерала (мангана, селена, калција, калија, магнезија), омега-3 масних киселина и љековитих сумпорних материја (најпознатији је сулфорафан) које штите од рака.

Купус је права благодат за имунитет и пробаву, а прозван је и антистресним поврћем.

Већ хиљадама година је позната љековитост купуса, како оног свјежег, тако и укисељеног који је у нашим крајевима традиционална домаћа делиција у хладним данима. Одлично прија са кобасицама, пасуљом; неизоставан је у припреми сарме.

Расол од киселог купуса препоручује се као прочишћујућа кура за организам, те као природно средство за ублажавање мамурлука.

Кисели купус нашао се и на попису намирница за бољи либидо. Једете ли сирово кисело зеље двапут на дан, пробудит ћете, кажу, свој либидо.

Купус се традиционално кисели у дрвеним посудама (данас се често користи и пластична бурад) тако да се одаберу здраве и лијепе главице купуса, па се нарибају и посоле према начелу - ред купуса, ред соли. Између рибаног купуса могу се ставити и цијеле главице купуса за сарму (припремају се тако да им се оштрим ножем извади средишњи тврди дио, а отвор се напуни сољу).

 На врх рибанога купуса обично се ставља крпа или газа, а потом камен или неки други тешки предмет како би се из купуса истиснуо сок. Тако се подстиче природан процес врења (ферментације) млијечне киселине, а кључну улогу у томе имају такозване добре бактерије - пробиотици.

Када почне пуштати сок, у кисели купус могу се за посебан окус додати јабуке, диње, боровница, бибер...
 
Купус је метла за желудац и цријева

• Кисели купус изврстан је извор витамина Ц и К, калија и калција. Много прије него што су научници открили витамин Ц, морепловци су са собом носили бачве киселога купуса како би спријечили скорбут.

• Кисели купус прозван је метлом за желудац и цријева, а уједно јача живце и подстиче стварање крвних станица. Бактерије млијечне киселине из киселог купуса одржавају цријевну флору здравом, а тиме и цјелокупан тјелесни имунитет.

Да би се очувале храњиве материје и пробиотици, те ради лакше пробављивости, препоручује се једење киселог купуса сировог, без кувања. Ако га додајете у неко јело, учините то тек на крају кувања.
• У прочишћујућим курама за детоксикацију организма, умјесто међуоброка можете попити чашу сока од киселог купуса.

• Као љековита и сласна комбинација препоручује се салата од киселог купуса с маслиновим уљем и бијелим луком.
 
Кисели купус с воћем

Припремите: 40 гр зелене салате, 1 јабуку, 100 гр свјежег ананаса, 1 мандарину, 150 гр киселог купуса, 75 гр јогурта, 1/2 кашичице мљевеног кима, бибер.

Зелену салату оперите, посушите и сложите на тањир. Јабуку оперите, разрежите на 8 дијелова, извадите сјеменке и нарежите на танке плошке. Ананас огулите и нарежите на коцкице. Мандарину огулите и раздијелите на кришке. Воће помијешајте с киселим купусом и ставите на тањир са зеленом салатом. Од јогурта, бибера и кима умутите умак и њиме прелијте салату
 
Облог од киселог купуса

Овај прочишћујући облог препоручује се за масну кожу с проширеним порама: угријте 200 мл сока од киселог купуса (расола) и њиме натопите газу. Пуну шаку сировог киселога купуса нанесите на лице и прекријте газом. Оставите да дјелује 20 минута, па исперите млаком водом.