Урадите преглед док немате симптоме: Изабери живот и побиједи стид :: Semberija INFO ::

 

Урадите преглед док немате симптоме: Изабери живот и побиједи стид


Европска седмица превенције карцинома грлића материце покренута је још 2007. године од стране Европске асоцијације за борбу против цервикалног карцинома и од тада се обиљежава у посљедној седмици јануара сваке године.

Циљ ове активности је подизање свијести јавности, а посебно жена, али и њихових партнера о важности редовних гинеколошких прегледа, вакцинација против Хуманог папилома вируса (ХПВ-а), те бриге за властито здравље.

- Информисање о симптомима, узроцима болести, начинима превенције, те повећање броја жена које обављају контролни гинеколошки преглед с ПАПА тестом прави је пут ка унапређењу репродуктивног здравља жена, смањењу стопе обољевања  и умирања женског становништва. Осим једноставне, јефтине и поуздане дијагностике, те савремених открића о начину настанка и релативно спорог раста и ширења, још се не може бити задовољно достигнутим нивоом знања, посебно код младих, о начинима превенције и могућностима раног откривања.

Почетни стадијум рака грлића материце не боли, симптоми су ријетки и неспецифични, тј. могу да их изазову и други узроци. Све жене, у доби од 20 до 65 године живота требало би да иду на редовне прегледе. У почетку преглед би се требао радити једном годишње. Након два узастопна негативна Папа теста, тј. уредног  налаза прегледи би се требали обављати сваке три године. Златни стандард у борби против рака грлића матернице је редован, безболан гинеколошки преглед током којег се узима брис са грлића материце (ПАПА тест), те вакцинација против хуманог папилома вируса (ХПВ) за адолесцентице'', истиче др  специјалиста Елма Кудузовић, шеф Одјељења за промоцију здравља у ИНЗ.