Нокија гради прву мобилну мрежу на Мјесецу :: Semberija INFO ::

 

Нокија гради прву мобилну мрежу на Мјесецу


Америчка свемирска агенција НАСА је за изградњу прве мобилне мреже на Мјесецу изабрала финску Нокију, саопштила је та компанија. Лунарна мрежа биће дио напора америчке агенције да се људи врате на Мјесец до 2024. године и тамо изграде дугорочна насеља на основу програма Артемида, преноси Тањуг.

Нокија је саопштила како ће први систем бежичне широкопојасне комуникације у свемиру бити изграђен на Мјесечевој површини крајем 2022. године, прије него што се људи тамо врате. Мрежа ће пружити критичне комуникационе могућности за многе различите апликације за пренос података, укључујући виталне функције командовања и управљања, даљинско управљање лунарним роверима, навигацију у реалном времену и стриминг видеа високе дефиниције, саопштила је Нокија.

"Користећи нашу богату и успјешну историју када је ријеч о свемирској технологији, од пионирске сателитске комунукације до открића космичке позадинске радијације на микроталасном нивоу која је настала Великим праском, сада ћемо изградити прву мрежу за комуницирање на Мјесецу", наводи Маркус Велдон, челни човјек технолошког одјела Нокије и предсједник одјела Nokia Bel Labs.

"Поуздане и отпорне мреже комуникација високог капацитета биће кључне у подршци одрживог људског присуства на Мјесечевој површини. Изградњом прве бежићне мреже високих перформанси на Мјесецу, Nokia Bel Labs поново поставља стандард за пионирске иновације мимо конвенционалних ограничења."

​Агенције