РОБОТИ ЋЕ У ПЕТ ГОДИНА УГАСИТИ 85 МИЛИОНА РАДНИХ МЈЕСТА :: Semberija INFO ::

 

РОБОТИ ЋЕ У ПЕТ ГОДИНА УГАСИТИ 85 МИЛИОНА РАДНИХ МЈЕСТА


Роботи ће довести до гашења 85 милиона радних мјеста у средњим и великим фирмама у наредних пет година пошто ће пандемија корона вируса убрзати промјене на тржишту рада и повећати неједнакости, оцјењује се у извјештају Свјетског економског форума .

Истраживање проведено у 300 компанија у свијету показало је да у четири од пет управа убрзавају планове за дигитализацију рада и примјену нових технологија, чиме се поништавају добити на плану запослености постигнуте од финансијске кризе 2007-2008.

"КОВИД-19 убрзава долазак будућности рада", изјавила је директорица Свјетског економског форума Саадиа Захиди.

Радници да би задржали свој посао мораће у наредних пет година да уче нове вјештине, јер ће до 2025. године рад бити подједнако подијељен између људи и машина, наводи се у студији.

У цјелини, како се оцјењује, стварање радних мјеста се успорава, а њихово гашење убрзава, јер компаније широм свијета све више умјесто људи користе технологију за обављање многих послова.

Добра је, међутим, вијест да ће у неким областима бити отворено 97 милиона нових радних мјеста и да ће човјек задржати своју компаративну предност на нивоима управљања и доношења одлука, на подручјима као што су зелене економије и вјештачка интелигенција.