Догодило се на данашњи датум – 5. децембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 5. децембар


1443. године – Рођен је италијански свештеник Ђулијано дела Ровере, папа Јулије II (1503-1513), највећи покровитељ уметности међу поглаварима римокатоличке цркве. Од Микеланђела је наручио израду фресака у Сикстинској капели у Ватикану, од Брамантеа реконструкцију цркве Светог Петра, а Рафаел Санти је осликао његове приватне одаје.

1766. године – Лондонска аукцијска кућа “Кристи” одржала је прву аукцију.

1791. године – Умро је аустријски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, централна личност бечке класике и један од најплодинијих музичара. Написао је око 600 дела, међу којима су опере, симфоније, концерти за клавир, виолину и друге инструменте, кантате, мисе. Најпознатија дела: “Фигарова женидба”, “Чаробна фрула”, “Прашка симфонија”, “Симфонија у г-молу”, “Реквијем”, “Мала ноћна музика”.

1867. године – Рођен је пољски државник, маршал Јозеф Клеменс Пилсудски, први председник Пољске (1918-22) и иницијатор рата против совјетске Русије (1920-21). Државним ударом 1926. године успоставио је војну диктатуру, а 1934. је склопио с Хитлером десетогодишњи пакт о сарадњи и ненападању. Био је на власти до смрти 1935. године.

1870. године – Умро је француски писац Александар Дима Отац, прослављени аутор романа с мотивима из француске историје. Најзначајнија дела: “Три мускетара”, “Гроф од Монте Христа”, “Краљица Марго”. Сматра се зачетником фељтонистичког романа.

1901. године – Рођен је амерички режисер и продуцент Волтер Илајас Дизни, познат као Волт Дизни, творац цртаног филма. Каријеру, током које је добио 29 Оскара, започео је 1921. године, а светску славу стекао је 1928. године, када је приказао први филм са Мики Маусом.

1917. године – Делегације Совјетске Русије и сила Осовине потписале су примирје у месту Брест-Литовск у Белорусији. Мировни уговор, којим је Русија била присиљена да се повуче из Финске, Летоније, Естоније, Литве, Пољске и неких подручја Турске и да Немачкој плати ратну одштету од шест милијарди златних марака, потписан је 3. марта 1918. године.

1926. године – Умро је француски сликар Клод Оскар Моне, најзначајнији представник и један од оснивача импресионизма. Према његовој слици “Импресија, излазак сунца“, изложеној 1874. у Паризу, назив је добио цео сликарски правац.

1933. године – Конгрес САД ратификовао је амандман 21. Устава САД којим је укинута прохибиција, уведена у јануару 1920. године на основу 18. уставног амандмана.

1934. године – Жене су у Турској добиле право гласа.

1940. године – Умро је чешки виолиниста и композитор Јан Кубелик. Наступао је на концертима широм света од своје осме године и стекао славу виолинског виртуоза, наследника Паганинија. Компоновао је шест виолинских концерата, “Америчку симфонију”, краће виолинске композиције.

1945. године – Током вежби пет америчких бомбардера полетело је из ваздушне базе у Флориди и никада се нису вратили. Претпоставља се да је “Изгубљена ескадрила”, како су названи, нестала у “Бермудском троуглу”.

1962. године – САД и СССР су постигли договор о сарадњи у космичким истраживањима у мирољубиве сврхе.

1967. године – Умро је српски хелениста Милош Ђурић, члан Српске академије наука и уметности, председник Српске књижевне задруге и уредник часописа “Жива антика”. Објавио је више од 200 радова из класичне књижевности и филозофије (“Из хеленских ризница”, “Историја хеленске књижевности”).

1977. године – Египат је прекинуо односе са Сиријом, Либијом, Алжиром, Ираком и Јужним Јеменом, арапским земљама које су се успротивиле започетом мировном процесу између Египта и Израела.

1978. године – У Ирану је избио талас протеста који су против шаха Резе Пахлавија подстакле исламске верске вође. Због штрајкова, производња нафте је смањена готово на половину.

1993. године – Градоначелник Беча рањен је у својој кући у експлозији писма-бомбе. То је било пето писмо-бомба послато у току три дана новинарима, свештеницима и другим особама које су имале неку везу са имигрантском групацијом у Аустрији.

1995. године – Чланице НАТО-а одобриле су упућивање 60.000 војника у Босну ради очувања мира постигнутог Дејтонским споразумом. Највећа операција Атлантског савеза од његовог оснивања 1949. године спроведена је под називом “Заједнички подухват”.

1995. године – Армија Шри Ланке заузела је Џафну, град на истоименом полуострву, који је пет година био главно упориште тамилских побуњеника.

1996. године – Председник САД Бил Клинтон именовао је Мадлен Олбрајт за државног секретара, као прву жену на тој функцији у америчкој историји.

2001. године – Легенду једриличарства и капетана новозеландског тима који је два пута узастопно освојио престижни куп Америке, Питера Блејка, убили су пирати када су налетели на његову једрилицу у реци Амазон.

2003. године – У Кини је по први пут одржан избор за мис света.

2008. године – Преминуо је патријарх московски и целе Русије Александар Други. За новог патријарха, 27. јануара 2009. године, изабран је митрополит Кирил.

2008. године – У Сједињеним Америчким Државама званично је саопштено да је од почетка 2008. године због рецесије без посла остало близу два милиона људи.

2012. године – Умро је чувени бразилски и један од највећих имена светске архитектуре Оскар Нимајер, који је пре 50 година осмислио садашњи изглед Бразилије, главног града Бразила, који је изграђен у амазонској џунгли. Добитник је најпрестижније награде у области архитектуре – Прицкерове награде.

2013. године – Умро је бивши председник Јужноафричке Републике Нелсон Мандела, легендарни борац против репресије и политике апартхејда, који је у затвору провео 27 година. Нобелову награду за мир добио је 1993. године. Био је први црни председник Јужне Африке.


ЕДУКАЦИЈА