ВРИЈЕДНОСТ ОВОГ МЕТАЛА НЕПРЕСТАНО РАСТЕ :: Semberija INFO ::

 

ВРИЈЕДНОСТ ОВОГ МЕТАЛА НЕПРЕСТАНО РАСТЕ


Цијена племенитог метала паладијума порасла је у протекле двије недјеље 25 одсто на свјетским тржиштима, досегнувши 2.500 долара за унцу, што је и двоструко више него прошле године.

Унца паладијума сада кошта више и од злата, а притисци који утичу на раст њене цијене вјероватно неће тако ускоро попустити, пише ББЦ. Већина свјетског паладијума долази из Русије и Јужноафричке Републике, а екстрахира као нуспроизвод приликом вађења других метала, обично платине и никла. Овај метал је скупљи и од злата, које се продаје по цијени од око 1.500 долара по унци.

Тај племенити метал је кључна компонента каталитичких претварача, који су дио издувног система аутомобила који контролише емисије плинова, а налази се углавном у бензинским и хибридним возилима. Више од 80 одсто паладијума користи се у тим уређајима који претварају отровне гасове, попут угљен-моноксида, у мање штетне гасове и водену пару. У мањој мјери се користи у електроници, стоматологији и накиту.

Због високе цијене тог метала у посљедњих неколико година забиљежен је и скок крађа каталитичких претварача широм свијета. Лондонска полиција саопштила је да је број крађа у првих шест мјесеци 2019. године порастао за више од 80 одсто у поређењу с годином раније. Цијена је порасла првенствено јер потражња за паладијумом надмашује понуду, што траје већ дужи период. Предвиђа се да ће количина произведеног метала у 2019. години бити испод глобалне потражње већ осму годину узастопно.

Будући да је тај метал секундарни производ екстракција платине и никла, рудари немају флексибилност за повећањем производње паладијума с обзиром на раст цијена. Јужноафричка република, која производи око 40 одсто свјетских потреба, саопштила је прошле недјеље да се производња метала те групе, укључујући паладијум, у новембру смањила за 13,5 одсто у односу на годину раније.

(новац.хр)