УКИНУТ БЕСПЛАТАН РУМ У БРИТАНСКОЈ МОРНАРИЦИ :: Semberija INFO ::

 

УКИНУТ БЕСПЛАТАН РУМ У БРИТАНСКОЈ МОРНАРИЦИ


Рум се почео давати од 1655. године, након што су Британци заузели Јамајку, острво богато шећерном трском од које се производи рум. Након укидања бесплатног давања рума неки морнари су на тај дан због жалости ставили црне траке на надлактице. На неким бродовима организовали су и симболичне сахране.
 
Британска краљевска морнарица  држала је током више стотина година праксу давања бесплатне порције рума својим морнарима. Рум се почео давати од 1655. године, након што су Британци заузели Јамајку, острво богато шећерном трском од које се производи рум. На бродовима је била посебна бачва за рум, обично украшена орнаментима, а понекад ојачана и месинганим оковима. Сваки припадник морнарице је имао право на пола пинте рума два пута дневно, што је била значајна количина.  
 
Рум је био погодан за транспорт на бродовима, јер се не квари, за разлику од пива које је кориштено раније и које се знало покварити. Године 1740. дневна порција  рума смањена је на 0,7 л и то једном дневно, између 11 сати и поднева. То вријеме дана зато се називало Уп Спиритс ( игра ријечи, јер спирит значи и алкохол и животни дух). Морнари испод 20 година нису добивали рум. Ако се неко изјаснио да не пије алкохол, добивао је умјесто рума 3 пенија на дан.
 
Дана 31. јула 1970. године бесплатно давање рума коначно је укинуто. Морнарица је укидање рума објаснила тиме што алкохолизованост морнара може да умањи њихову способност управљања тешким машинама.  
 
Семберија инфо