ЂЕНОВА ДОБИЛА НОВИ МОСТ :: Semberija INFO ::

 

ЂЕНОВА ДОБИЛА НОВИ МОСТ


Отворен је нови мост Ђенова- Сан Ђорђо, који спаја исток и запад аутопута према Француској, саграђен у мање од двије године од рушења старог моста 14. августа 2018. године, када су погинуле 43 особе.

Заправо, мост је саграђен у нешто више од гподину дана јер је проглашено ванредно стање након што се срушио стари. Због ванредног стања могле су да се избјегну и разне административне процедуре.

Ванредно стање у Италији се проглашава и за подручја погођена природним непогодама, а у овом случају и због рушења моста, како би се убрзао процес обнове.

Након што су одржани пригодни говори, предсједник Италије Серђо Матарело пререзао је врпцу, чиме је отворио нови мост који је пројектовао ђеновски архитект Ренцо Пјано. Мост има 43 лампе у знак сјећања на погинуле, а дизајниран је тако да подсјећа на прамац брода, у част славне поморске историје Ђенове.

Иначе, биће потребно још неколико дана контроле прије него што ће преко њега прелазити возила.

На свечаности отварања новог моста нису присуствовали чланови породица погинулих, јер немају шта да славе, али предсједник Матарело је посјетио њих.

Жеља владе Ђузепеа Контеа је да се систем убрзаног административног дјеловања примијени увијек и свуда, али зато је потребно да се мијењају многи закони. Хоће ли у томе успјети, зависи и будући развој Италије који је закочен бирократским прописима.

Изградња моста треба да буде почетак обнове Италије послије епидемије корона вируса, казао је Конте.

Семберија инфо