ПЕТАР ВИДАКОВИЋ, НОВО ЛИЦЕ БИЈЕЉИНСКЕ КУЛТУРНЕ СЦЕНЕ: Равница је моја инспирација :: Semberija INFO ::

 

ПЕТАР ВИДАКОВИЋ, НОВО ЛИЦЕ БИЈЕЉИНСКЕ КУЛТУРНЕ СЦЕНЕ: Равница је моја инспирација


У периоду од 20. септембра до првог октобра ове године, Галерија Центра за културу „Семберија“ била је мјесто гдје се по први пут својим суграђанима представио Петар Видаковић.

Петар је ове године дипломирао на бањалучкој Академији умјетности, смјер Сликарство, па је прву самосталну изложбу у родном граду и насловио „Коријени“. Прије Бијељине, млади семберски сликар је имао двије самосталне изложбе. Бањалучка публика је имала прилику видјети његове радове у оквиру изложбе „Врисак равнице“ у Изложбеном салону Народне скупштине Републике Српске 2020. године, те изложбу „Рађа и прождире“ у Изложбеном салону Културног центра „УДАС“ ове године.



- Увијек сам осјећао специфичан сензибилитет природе која ме интригира, интересантан ми је језик којим природа говори. На мојим сликама прожимају се призори равнице на којима сам одрастао. Равница има потпуно медитативан и екстазичан утицај на мене. Интензивним колоритом желим приказати набујалост емоција, језика, идентитета и коријена. Земљу доживљавам као сирово месо којим храним живот. У природи константно „ловим” свјетло, тражећи да се играм с њим. Свјетлост ми помаже да уведем гледаоца у пејзаж, дајући му топлину атмосфере. Покушавам преиспитати суштину пејзажа, настојим проникнути у његово постојање, споро и непрекидно напредовање, тражећи одговор у пространим пољима испрекиданим мрким шумама“, надахнуто је за „Семберија инфо“ говорио Петар Видаковић.



Са великом љубављу описује сам пут настанка његових дјела. У природу излази најчешће рано ујутро. Тамо, на мјесту на којем му инспирација дође у походе, најприје прави цртеж малог формата. У акварелу или техници дрвених боја. Тек по повратку у атеље на темељу таквих цртежа почиње процес рађања Петрових слика у техници уље на платну.

- Презадовољан сам изложбом „Коријени“, и поставком, и посјетом, а нарочито реакцијом посјетилаца. Мени, као младом сликару, који се по први пут представља публици у родном граду изузетно значе комплименти и ријечи подршке које сам добио“, рекао је овај млади умјетник.

Петар Видаковић је рођен 1999. године у Бијељини, гдје је завршио ОШ „Јован Дучић“ у Патковачи и Гиманзију „Филип Вишњић“. Његова склоност ка ликовном изражају није могла остати непримјећена. Петар је 2016. године завршио школу иконописа ,,Одигитрија", а од 2018. је члан Удружења ликовних умјетника ,,Свети Лука“ у Бијељини. Дипломирао је ове године на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци на смјеру Сликарство у класи професорице Јелене Каришик. Излагао је на бројним колективним изложбама и учествовао на колонијама у Босни и Херцеговини и Србији. Добитник је награда: Академије умјетности Универзитета у Бањалуци за најбољу студију-цртеж (2019), награде Културног центра „УДАС“ у склопу завршне изложбе студената Студијског програма Ликовне умјетности (2021), награде КЦ „Бански двор“ из области сликарства (2022).


Семберске новине - Семберија инфо