Небојша Симић: Одбојка је спорт за сваког! :: Semberija INFO ::

 

Небојша Симић: Одбојка је спорт за сваког!


Као самосталан спортски колектив Женски одбојкашки клуб „Радник“ формиран је 1996. године. До тада се женска одбојка у Бијељини играла у оквиру женске секције Одбојкашког клуба „Радник“.
 
Током претходних 26 година, ЖОК „Радник“ је провео 16 сезона у елитном рангу женске одбојке у БиХ. Посљедњих година их нема у Премијер лиги БиХ, али нису престали да раде са младим талентованим одбојкашицама.



На почетку разговора за „Семберија инфо“, некадашњи одбојкашки ас и актуелни предсједник ЖОК „Радник“, Небојша Симић говори нам колико је важна одбојка у развоју младих нараштаја.

-Са тренинзима је најбоље почети око девете године. Тада је већ формиран централни нервни систем код дјеце, с тим да се одбојка може почети тренирати најраније од седме године са лакшим лоптама. Горње границе за улазак у свијет одбојке нема, јер има случајева да су врхунски играчи почели тренирати овај спорт и послије своје осамнаесте године. Тренирајући одбојку дјеца развијају осјећај за дисциплину, самоконтролу, пажњу, односно концентрацију, развијају колективни дух, брзину, стрпљење, итд. Много је користи које дјеца имају од одбојке, од здравствених, психолошких, социјалних па до... немојмо заборавити да се у свијету женске одбојке налазе неке од најљепших спортисткиња на свијету“, рекао је за „Семберија инфо“ Небојша Симић, предсједник Управног одбора Женског одбојкашког клуба „Радник“.
 
 
Када је у питању бројно стање, у овој сезони је настављен позитиван тренд из претходних сезона. тако да данас око 200 дјевојчица и дјевојака тренира и такмичи се под заставом ЖОК „Радник“. У клубу постоје све узрасне селекције. Пионирке у оквиру Одбојкашког савеза Републике Српске играју лигу са вршњакињама из Брчког, Зворника, Угљевика и својим спортским пријатељицама из ОК „Либеро“. Кадеткиње и јуниорке имају такмичења по турнирском систему, док се сениорска екипа такмичи у Првој лиги Републике Српске. На велику жалост, ове године су због тешке финансијске ситуације били принуђени да, по први пут у клупској историји одустану од такмичења у Купу Републике Српске.


 
Из Женског одбојкашког клуба ,,Радник" је поникло 24 репрезентативке Босне и Херцеговине и Србије. Већина њих су наставиле и интернационалну каријеру: Слађана Ерић која је својевремено била капитен репрезентације Србије, Драгана Бартула, Маја Савић, Младенка Бобар, Оливера Петричевић, Сања Којић Ђурић, Милица Хрњез, Ивана Бабић, Ивана Делић, Дубравка Стојановић, Верица Симић, Јелена Инић, Јелена Вакчић, Јована Ђокић, Милица Чубрило, Јована Ковачевић, Тања Ристић, Николина Глишић, Младенка Бобар, Сања Војновић, Милица Ватраљ, Катарина Марић, Марија Милошевић, Ана Зекић... само су неке од одбојкашица које су играле у дресу ЖОК „Радник“.



-Већина ових одбојкашица своје прве спортске кораке направиле су у сали Соколског дома. Прије двије године, наш клуб је изгубио право да тренира у овај сали. Тамо су управо најмлађе дјевојчице училе прве одбојкашке лекције. Од тада је наш проблем са простором за тренинг само ескалирао. И до тада, и дан данас ми немамо један простор за тренинг. Има нас и у сали Основне школе „Свети Сава“, у сали ОШ „Вук Караџић“, сали ОШ „Јован Дучић“, а у сали гимназије имамо два термина седмично! Дугогодишњи проблем бијељинског спорта је недостатак спортске инфраструктуре. Помиње се изградња велике дворане, али ја мислим да се тиме не би ријешио проблем. Упознао сам одговорне у Градској управи са моделом како су то уредили у неколико градова у Србији. Они су наиме изградили неколико мањих, јефтинијих дворана посебно за кошарку, одбојку, рукомет... Тако да њихови клубови имају простор за тренинг током цијелог дана за све узрасне селекције, и за оне који иду у школу у прву и оне који иду у другу смјену. А не да, као ми, имају термин за тренинг сениорског тима у 22 сата. Јер немамо гдје раније! Свјесни смо тешкоћа у којем се налази наше друштво па самим тим и проблема у којима се налази спорт али градске власти би требале имати посебан сензибилитет према ових пет женских екипа које дјелују у нашем граду. ЖРК „Радник“, КК „Будућност“, ЖФК „Радник“, ОК „Либеро“ и наш клуб, окупљају неколико стотина дјевојчица и дјевојака и на најбољи начин брину о њиховом стасавању у здраве личности које ће сутра чинити кичму овог града“, истакао је за ,,Семберија инфо'' Небојша Симић.
 
Женски одбојкашки клуб „Радник“ је типична бијељинска спортска прича овог нашег времена.



Клуб који функционише захваљујући ентузијазму неколико љубитеља одбојке и родитеља одбојкашица. Клуб у којем двојица тренера, Мирослав и Борко Мићић, без икакве накнаде тренирају 200 дјевојчица и дјевојака, неријетко завлачећи руке у властите џепове да би помогли живот клуба.

Семберија инфо