ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ


Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација 1992. године установљен је  Међународни дан особа с инвалидитетом. Овај дан обиљежава се трећег децембра с циљем побољшања разумијевања проблема инвалидитета и мобилисања подршке за достојанство, права и добробит особа с инвалидитетом. Такође, настоји се повећати свијест о добити која ће проистећи из интеграције особа с инвалидитетом у сваком аспекту политичког, друштвеног, економског и културног живота.

Свјетска здравствена организација (WHО) процјењује да више од милијарду људи - око 15% популације у свијету – има неки облик инвалидитета.

 Удружење параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих инвалидних лица ,,Бијељина“, које тренутно броји око 150 чланова као хуманитарну, невладину организацију, прије 25 година, основала je покојна Ангелина Рикић, са циљем да се особе са инвалидитетом ове врсте укључе у друштвени живот, те да се у широј друштвеној заједници предочи проблематика ове категорије људи.

-Ангелина Рикић је обављала функцију предсједнице овог Удружења’’, подсјећа за ,,Семберија инфо“ Љиљана Рикић, Ангелинина кћерка, која је наставила мајчиним стопама.
 
-Као дијете особе са инвалидитетом, логично је да познајем сву проблематику са којом се сусреће ова категорија људи. Тренутно у нашем Удружењу имамо и двоје дјеце, а имамо само три волонтера. С обзиром да нам материјалне потешкоће представљају највећи проблем, задовољни смо постигнутим. Добри и хумани људи помажу нам финансијски, те на тај начин одржавамо Удружења. Трудимо се да ојачамо везе са сродним организацијама у земљи и иностранству путем дружења, спортских такмичења, прикупљања хуманитарне помоћи, отклањању архитектонских баријера у Бијељини, те похађању курса информатике већине наших чланова у пројекту оспособљавања и запошљавања. Помажемо и при упису дјеце наших чланова у основне и средње школе, јер особа са инвалидитетом има на свим нивоима сваког друштва и тај број у свијету нажалост из дана у дан све више расте’’, прецизирала је Љиљана Рикић, предсједница Удружења параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих инвалидних лица ,,Бијељина’’ и овим путем позвала све хумане људе који су у могућности да им пруже помоћ и подршку.
 

-У нашем једином и заједничком нам свијету и међу особама са инвалидитетом живе многи: морални, чедни, племенити, љубазни, паметни, праведни, вриједни, храбри, способни, успјешни, достојанствени људи и са много већим потребама за живот него здраве особе. Зато заједно градимо свијет истих вриједности, а снага је у јединству различитости и дјеловања у животу заједнице. Наша планета је мала, али довољна за све нас само је питање да ли сви то желимо. Зато свима поручујем да је најбољи начин да се другима чини добро и то  јесте начин да се сузбије зло. Зато, поштовани грађани, поштујте разлике и прихватите инвалидност као дио људске различитости и хуманости’’, јер снага је у јединству различитости’’, закључила је за ,,Семберија инфо“ Љиљана Рикић, подсјећајући да поштујући особе са инвалидитетом поштујете сами себе.

Прихватање, поштовање и наклоност особи са инвалидитетом је помоћ тој особи на најбољи начин.
 
(Семберија инфо)