Цвијетиновић: Системи за наводњавање ораница у Семберији злата вриједни :: Semberija INFO ::

 

Цвијетиновић: Системи за наводњавање ораница у Семберији злата вриједни


Саво цвијетиновић, начелник одјељења за наводњавање у ЈУ ,,Воде српске’’
Цвијетиновић: Системи за наводњавање ораница у Семберији злата вриједни

 
И ове године, као и протеклих година, влада Републике Српске у Семберији наставила је са реализацијом главног пројекта система за наводњавање. Чињеница да је Семберија највећа житница Српске, улагање у наводњавање ораница је вишеструко оправдан и користан пројекат’’, истиче за портал ,,Семберија инфо'' Саво Цвијетиновић, начелник Одјељења за наводњавање у ЈУ ,,Воде Српске’’.


 
Како каже Цвијетиновић, ове године је настављено са реализацијом пројекта и средства предвиђена за наводњавање улагана су у проширење подсистем БНЗ-5 у Доњем Црњелову за више од 300 хектара ораница, а пуштен је у рад и нови подсистем на локацији Којчиновац којим је обухваћено још 500 хектара ораница.

- Тренутно се у Семберији наводњава око 3.000 хектара, а главним пројектом је предвиђено 11.000 хектара, што чини више од 20% укупне површине под ораницама у овом препознатљивом аграрном крају Српске. Влада Републике Српске бесплатно је обезбиједила све прикључке - хидранте на свим површинама и већ двије године уступа бесплатно кориштење система за наводњавање за све кориснике у Семберији. Министарство пољопривреде и Јавна установа ,,Воде Српске” се на овај начин труде да максимално помогну развој пољопривредне производње, а досадашња искуства показују да су пољопривредници у Семберији више него задовољни пројектом система за наводњавање, јер су уочени значајно повећани приноси на површинама под системом за наводњавање’’, објашњава за ,,Семберија инфо’’ Цвијетиновић.
 
- Још бих да напоменем да је ове године, због високих температура на глобалном нивоу, па тако и код нас, у Српској дошло до неповољне хидролошке ситуације у којој смо имали ситуацију да је ниво ријеке Дрине пао на историјски минимум од када се мјери водостај. У једном моменту скоро да смо остали без дотока воде у каналску мрежу Семберије. Системи за наводњавање су због дефицита воде на самом водозахвату морали бити прекинути. Захваљујући хитној интервенцији Владе Републике Српске и радовима које су заједнички реализовали ЈУ ,,Воде Српске” и Јединица за имплементацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, значајно је повећан доток воде из ријеке Дрине у каналски систем Семберије. На тај начин смо, и у овако екстремно сушним условима, успјели да обезбиједимо довољне количине воде за неометано функционисање система за наводњавање у Семберији. На овај начин смо подигли ниво воде у каналској мрежи, а самим тим се повећава и ниво подземних вода које индиректно, такође, утичу на наводњавање пољопривредних површина. Ова интервенција је комплетно завршена у рекордном року, а тај мањи прекид у функционисању система за наводњавање није имао утицај на висину прихода на засијаним пољопривредним културама’’, подсјећа Саво Цвијетиновић за ,,Семберија инфо’’.
 

Семберске новине - Семберија инфо