На селу недостаје радна снага, а радити се мора :: Semberija INFO ::

 

На селу недостаје радна снага, а радити се мора


Пољопривредни произвођач и фармер, Љубомир Божић (53) из Горње Чађавице, већ двадесетак година узгаја свиње. Када се осврне на неке раније године, Љубомир каже да је у његовом послу, као и у сваком другом, било осцилација, успона и падова
 
Ово је за прозвођаче свиња један бољи период, јер је цијена прасића, по килограму живе ваге, достигла 9,50 КМ. Љубомир за ,,Семберија инфо’’ каже да се тренутно исплати узгајати свиње, али, питање је до када ће трајати тај повољнији период за узгајиваче свиња.
 
Прасићи достигли максималну продајну цијену
 
-Све донедавно наша производња је била на нули. Тренутна цијена прасића је од девет до 9,50 КМ. Кукуруз је тренутно око 60 КМ за стотину килограма, тако да је и та цијена незнатно пала. Пшеница се продаје по 50 КМ за стотину килограма, јечам по 55 КМ за стотину килограма. Што се тиче неопходних количина меса за тржиште, сматрам да га неће бити довољно, јер је сточни фонд у међувремену уништен. По неким процјенама, пријављено је око 4.000 крмача мање, него што их је било прије годину дана. На тржишту ћемо имати мање меса, а поставља се и питање, како ће га купци набавити, јер сада једно прасе кошта око 300 КМ. Када се купују за зимину, обично се набављају у пару. Плате већине људи у Семберији су непромијењене, на нивоу од прије годину дана.  Пред нама је и Васкрс, Првомајски празници, Ђурђевдан. Због тога и кажем, стање је добро за нас произвођаче, али је купцима кудикамо теже него ранијих година. Имам сталне купце, тако да све продам на кућном прагу. У оборима имам стандардан број од двадесетак крмача. Одређену количину прасића товим, тако да у турнусу обично товим по стотину комада, остатак продајем. Сада ћу за продају имати педесетак прасића”.
 
Љубомир Божић каже да на свом имању, на површини од неких петнаестак хектара, сије кукуруз, пшеницу и јечам.
 
-За сточну храну купујем још соју и премиксе. Током године морам докупљивати одређене количине житарица, јер не могу произвести довољно хране за цијелу годину. Тренутно на фарми радим сам. Помажу ми, колико могу, супруга и отац. Што се овог посла тиче, радне снаге нема довољно.
 
Добар радник може зарадити добру дневницу
 
Дневница је 80 до 100 КМ, али, треба пронаћи радника за овакве послове. У Горњој Чађавици постоје још двије фарме свиња. Што се тиче подстицаја ресорног министарства, то је за нас спас у овој производњи. По крмачи смо до сада добијали 90 КМ, обећано нам је да ће бити око 200 КМ. За товљенике је предвиђено по 60 КМ, по једном товљенику”, истиче на крају за ,,Семберске новине’’ Љубомир Божић, пољопривредник и фармер из Горње Чађавице.
 
У селу све више затворених кућа
 
Имам двојицу синова. Један је полицијски службеник, живи на свом породичном имању. Други син је још неожењен, ради у Угљевику, повремено ми помаже на имању. Нисам сигуран да ће моја дјеца прихватити овај посао, иако имам капацитете за проширење фарме. Некада је у селу било пуно више младих људи и дјеце. Када сам похађао основну школу, у мом одјељењу је било 26 ученика. Сада у подручној петоразредној школи у Горњој Чађавици има свега три ђака. Мјештани су отишли одавно у иностранство. У једном дијелу села има десетак затворених кућа. У посљедњих пет година је десетак комплетних породица из села отишло у иностранство. По кућама имамо баке и дједове. Село данас има изграђену инфраструктуру, асфалтни пут, струју, воду, расвјету. Међутим, народа нема. У наредних пет година, са оваквим трендом одласка, остаће пет до шест кућа у којима неко живи”, каже Љубомир, истичући да млађе генерације нису вољне да обављају сеоске послове и да немају изграђене радне навике.
 

 
Трактор не може сам у њиву
 
Љубомир на свом имању има све неопходне радне машине. Нови трактор је набавио недавно и очекује да ће од ресорног министарства добити подстицај на име капиталних инвестиција. Трактор не може ићи сам у њиву, каже на крају разговора за ,,Семберске новине” Љубомир Божић, наглашавајући да ће недостатак радне снаге на селу још више, него што је то био случај до сада, утицати на обим производње хране и житарица.   
 
(Семберија инфо)