ЖЕНСКА ЕКИПА КОШАРКАШКОГ КЛУБА „БУДУЋНОСТ БН“: Чувари традиције женске кошарке у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

ЖЕНСКА ЕКИПА КОШАРКАШКОГ КЛУБА „БУДУЋНОСТ БН“: Чувари традиције женске кошарке у Бијељини


Упркос богатој традицији женске кошарке у Бијељини, посљедње двије деценије у нашем граду на овом пољу влада суша. Да све не буде тако црно побринули су се Драгана и Дарио Чојић. Њихов пројекат, Кошаркашки клуб „Будућност БН“ под својим кровом никада није занемаривао своје женско одјељење. Можда до сада и нису направиле неки спектакуларан успјех, међутим опстајати у оваквим, спорту ненаклоњеним околностима равно је успјеху само по себу.



Овај клуб тренутно окупља око 30 дјевојчица и дјевојака. У 2022/23. сезони сениорке КК „Будућност БН“ су наступале у Првој лиги Републике Српске за жене. Крај регуларног дијела сезоне су дочекале на трећем мјесту да би у полуфиналу плеј-офа биле поражене од екипе из Теслића.
 
Од почетка ове сезоне, на чело стручног штаба који води бригу о женском дијелу КК „Будућност БН“ дошла је Сузана Миловановић.



- Прије него што сам дошла да водим женску екипу КК „Будућност БН“ знала сам да је клуб оријентисан према младим играчима и да има квалитетну школу кошарке. Била сам свјесна да ме чекају јако младе кошаркашице које ћу предводити кроз Прву лигу Републике Српске, и то ме је и привукло у овај колектив. Заједно са управом клуба, направили смо план да у наредне двије или три године од ових дјевојака направимо језгро екипе са којом бисмо у даљем периоду ишли на велике резултате. Клуб је обезбиједио оптималне услове за тренинге тако да све наше дјевојке имају шансу да се, кроз рад и напредак, остваре као кошаркашице“, рекла је за „Семберске новине“ Сузана Миловановић, тренер женске екипе КК „Будућност БН“.



Прва лига Републике Српске за кошаркашице броји само шест клубова. Оволики број клубова у елитном републичком рангу довољно говори о положају женске кошарке у нашем друштву. Упркос свему, у КК „Будућност БН“ сматрају да се суморно стање у овом спорту може релативно једноставно ријешити.

- Као кошаркашица сам наступала у клубовима широм Европе. Прије доласка у Бијељину била сам тренер у КК „Динамо“ из Тиране. У односу на Албанију, а посебно на Европу, овдје се мало или уопште не улаже у женску кошарку. На основу онога шта сам видјела у овој сезони, сматрам да у Републици Српској постоје добре предиспозиције, да постоји довољно и талента и струке гдје нису потребна велика улагања да би се женској кошарци дало мјесто које заслужује. У тој причи КК „Будућност БН“ може свима бити примјер како се треба односити према дјевојчицама, дјевојкама и женама у спорту“, истакла је Миловановићева.


 
Први тим бијељинских кошаркашица чини 15 дјевојака. Већина је прилично млада за такмичење у сениорској конкуренцији, али су на дјелу показале да се знају носити и са старијим противницама. Од десет мечева у Првој лиги побједиле су у шест. При томе, само три кошаркашице КК „Будућност БН“ су старије од 15 година.

-У полуфиналу плеј офа Прве лиге Републике Српске играле смо са екипом КК „WBS Basketball“ из Теслића која је, у сваком сегменту игре, квалитетнија екипа од нас. Упркос својој предности, нису се наиграле поред нас. Моје дјевојке јесу младе али уопште нису наивне и безопасне по противнички кош“, поносно је истакла Сузана Миловановић.
 
На Избор спортисте године Града Бијељина за прошлу годину, КК „Будућност БН“ је номиновао Николину Грбић, чланицу своје сениорске екипе. Са својих нешто више од 17 година Николина, уз годину старије Мају Савић и Теодору Сојић, представља осовину своје екипе.



- Николина је онај тип спортисте који би сваки тренер волио имати у екипи. Сваком тренингу и утакмици прилази максимало посвећено, а уз то својом борбеношћу и енергијом покреће остатак екипе. Велика је подршка млађим кошаркашицама и вјерујем да ће уз овакав однос направити завидну каријеру“, рекла је Сузана Миловановић.
Доласком у КК „Будућност БН“ на почетку ове сезоне Сузана Миловановић је освјежила стручни штаб бијељинског клуба. Ову сезону, Сузана, уз Дариа Чојића, чини тренерски тандем који са клупе води младе момке КК „Фабрика“. Ова екипа  се такмичи у Другој лиги РС гдје су се, уз још четири клуба пласирали у Мини лигу за првака Друге лиге. Поред женске сениорске екипе Сузана са клупе води и млађе женске категорије овог клуба. Ове сезоне се по успјеху посебно издвојила кадетска екипа Будућности. Дјевојчице учествују у Омладинској лиги БиХ гдје је већа конкуренција квалитетних екипа, а Бијељинке имају прилику да у таквом амбијенту додатно напредују. До сада имају стопостотан учинак и преостало им је још три побједе до пласмана међу четири најбоље кадетске екипе у БиХ.
 
 Богато кошаркашко искуство
 
Сузана Миловановић кошарком се почела бавити у Бијељини, а каријеру је потом наставила у КК ,,Партизан”. Богату међународну каријеру градила је у клубовима у Турској, Шпанији, Француској, Њемачкој, Румунији и Албанији. У Румунији је два пута освојила првенство државе, једном куп, једном супер куп, те CEV лигу Европе, док је у Албанији освојила првенство, куп и супер куп. Више пута у каријери проглашена је и за MVP првенства, а учесница је и неколико All-Star утакмица. Са репрезентацијом Србије освојила је сребрену медаљу на Универзијади у Турској 2005. године. Завршила је спортску академију у Београду, а тренерским послом бави се посљедње три године.
 

Семберске новине - Семберија инфо