За здравију будућност :: Semberija INFO ::

 

За здравију будућност


Хумани папилома вирус (ХПВ) је вирус који се веома лако преноси са особе на особу и изузетно је значајно што је и у Републици Српској  почела вакцинација  против ХПВ-а. Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе бијељинског Дома здравља др Младен Грујичић, специјалиста епидемиологије, за ,,Семберија инфо’’ наглашава да је циљ заштитити дјецу и омладину од ХПВ инфекција које могу да доведу до карцинома. 
 
Због чега је значајна вакцина против ХПВ-а? 
-Ова вакцина штити од девет различитих типова болести, како малигних тако и немалигних. Постоји 100 типова ХПВ вируса, од којих четрдесетак узрокује болести коже и слузнице аногениталне регије, а инфекција ХПВ-ом једна је од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Инфекције ХПВ-ом су директно повезане са карциномом грлића материце, вагиналним карциномом, карциномом вулве, пениса, орофарингеалним карциномом и гениталним брадавицама. Морам да истакнем да је рак грлића материце четврти најчешћи карцином међу женама у свијету, а нажалост, број новообољелих и умрлих жена у Републици Српској је у сталном порасту. Превентивним прегледима и правовременом вакцинацијом, ризик се свакако може смањити, а циљ вакцинације против ХПВ-а и јесте смањење инциденције болести. Вакцинација је једини, најефикаснији и свјетски доказано најбољи начин за превенцију свих облика рака грлића материце, када је у питању женска популација, а препоручена је првенствено за дјецу, како за дјевојчице, тако и за дјечаке, старосне доби од 11 до навршених 15 година. За овај узраст вакцина је бесплатна, с тим што дјеца која су напунила 15 година у првој половини ове године могу да се до краја јуна пријаве за бесплатну вакцинацију. Треба напоменути да се вакцинација овом вакцином врши у двије фазе, те да се друга доза прима након годину дана. Такође, за сву дјецу изван ове старосне групе од 11 до 15 година, уколико желе да се вакцинишу могу да то обаве у Институту за јавно здравство Републике Српске, с тим што корисници сносе сами трошкове вакцинације.
 
Од када је вакцина против ХПВ-а присутна у свијету и колико је безбиједна? 
-Вакцина против ХПВ-а се у свијету примјењује дуже од 15 година и јако је поуздана, нема нежељених дејстава, ни пријављених проблема када је ријеч о њеној употреби. У земљама у којима се ова вакцина примијењује, биљежи се значајна редукција ХПВ инфекција, преканцерозих лезија, грлића материце код младих жена, као и смањење гениталних кондилома код младих жена и мушкараца. Такође, морам да подсјетим да је ХПВ вирус јако присутан, јер процјењује се да је 80 одсто популације у неком животном периоду заражено овим вирусом, те да се вакцинацијом практично предупређује појава тешких малигних болести. Оно што је веома битно рећи је, да вакцијна против ХПВ вируса не утиче на репродуктивну способност и не изазива стерилитет. 
 
Како да поступе родитељи који желе довести дјецу да приме вакцину против ХПВ-а? 
-Вакцинација се врши у вакциналном центру, а претходно је потребно је да се родитељи јаве свом породичном доктору и да се дијете, односно, адолесцент прегледа и добије потврду да је здраво за примање вакцине. С обзиром да се ради о препорученој вакцини, потребно је да родитељ потпише захтјев и да буде у пратњи дјетета. С обзиром да сви ми желимо добро својој дјеци на свим животним пољима и да нам је њихово здравље на првом мјесту, а све евентуалне нејасноће, односно,  информације о вакцинацији  ХПВ вакцином, родитељи могу добити од њиховог породичног љекара или у Хигијенско епидемиолошкој служби Дома здравља Бијељина на број телефона 055-415-250.


ПРЕВЕНЦИЈА

ХПВ вакцинација је превентивни програм који је јако важан у превенцији појаве, превасходно карцинома грлића материце, али инфекција ХПВ вирусом проузрокује и друге карциноме.
 
Овај вирус је веома присутан, јер се процјењује да је 80 одсто популације у неком животном периоду заражено ХПВ-ом, а вакцинацијом се предупређује појава тешких малигних болести. У Републици Срској годишње од карцинома материце оболи око 200 жена, од којих, нажалост, 50 годишње умре. Преваленца оболијевања од карцинома грлића материце у Републици Српској је 33 жене на 100.000 жена, преваленца у Словенији, која је почела вакцинацију прије десетак година, је седам на 100.000 жена.

Семберија инфо