АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА БИЈЕЉИНА: Коректна сарадња са свимa :: Semberija INFO ::

 

АКТИВНОСТИ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА БИЈЕЉИНА: Коректна сарадња са свимa


Већ годинама уназад, средином мјесеца видимо бројне пензионере како мирно стоје у редовима испред шалтера, како би платили мјесечне рачуне, а иначе, важе за најажурније платише, без обзира у којој су категорији пензионера по висини примања. Удружење бијељинских пензионера, њих око 11.500, дио су ове бројне популације, а како функционишу и проводе пензионерске дане, испричао нам је предсједник удружења Ђуро Станојловић.

Такозвано треће доба, само по себи доноси, како лијепе, тако и мање лијепе тренутке, али све то је живот. Пензије, да ли су најниже или су у највећем износу, не могу промијенити чињеницу да је највећа жеља, али и потреба пензионера да очувају здравље. У овом сегменту очекујемо од надлежних одређене олакшице, како по питању лијечења, тако и по питању куповине лијекова. Да бисмо остали колико толико витални и да се не  изолујемо од друштвених активности, настојимо да се дружимо, разговарамо, да, у складу са могућностима, одлазимо на заједничке излете или да организујемо забаве у нашим просторијама. За љубитеље шаха имамо и три шаховска поља на подручју града, а битно је рећи да имамо и Комисију за дружења и сваких 15 дана организујемо дружење у нашим просторијама од 18 до 23 часа.
 
Значај бањског лијечења
За пензионере је од изузетног значаја бањска рехабилитација, а ми већ дуго година имамо могућност да, захваљујући Влади РС, користимо десетодневне бесплатне боравке у шест бања у Српској. Број корисника је из године у годину већи, тако да смо ове године, на бањско лијечење  послали 74 пензионера. Молбе је поднијело 289 пензионера, а добили смо одобрење за 74. Прошле године смо имали одобрење за 28, а морам да појасним да се бодовање врши на основу Правилника који је усаглашен са Републичким удружењем пензионера. Морам додати да ће око 50 пензионера са ранг листе од 289 молби које су подносили, користити бањску рехабилитацију на терет Удружења пензионера града Бијељина. Средства су обезбијеђена од чланарине, а дио средстава смо добили и од Градске управе. Били бисмо срећни кад би нам Градска управа изашла у сусрет и помогла да повећамо број пензионера који би користили услуге Бање Дворови, као што раде и друге локалне заједнице. Та средства би помогла не само пензионерима, него би била финансијска подршка и Бањи Дворови, с обзиром да је наш град оснивач Бање.


 
Једнократне помоћи
Велики финансијски проблем,свакако су молбе за једнократне помоћи, јер трошкови живота су све већи, а треће доба собом носи и здравствене проблеме код значајног броја пензионера. Наравно, настојимо да изађемо у сусрет у складу са могућностима, јер не можемо са расположивим финансијама свима помоћи, с обзиром да нас је око 11. 500. Иначе, једократна помоћ износи 70 КМ, а по овом питању рачунамо и на разумијевање међу нашим члановима. Такође, имамо и исплату посмртнина у износу од 200 КМ, а надамо се да ћемо већ од наредне године моћи повећати бар овај износ.
 
Сарадња и подршка
Имамо подршку и финансијску помоћ Владе РС и Градске управе, а сарадња је коректна и са ресорним министарством. Посебно бих истакао одличну сарадњу са Фондом ПИО и директором Младеном Милићем, који има изузетно разумијевање за нас. Захваљујући његовом ангажовању и ангажовању предсједника Републичког удружења пензионера Ратка Трифуновића, омогућено нам је лијечење у Србији у Атомској бањи у Горњој Трепчи, а плаћање се врши на рате. Радимо на томе да се могућност избора бања у Србији повећа под истим условима. Иначе, у свим бањама у Републици Српској пензионери могу да се лијече плаћањем на више рата, а то значи да је потребно да буду чланови удружења. У том случају, , пензионери остварују 10 посто попуста за кориштење бање по избору, а плаћање врше на шест до осам рата.
 
Износ пензија
Пензионери нису задовољни висином пензија, али смо свјесни финансијске и сваке друге ситуације у Републици Српској. Ипак, веома је значајно што се пензије исплаћују из трезора и што н нема кашњења,  врше се усклађивања, као и ванредна увећања пензија. Наравно, сви ми се надамо да ће доћи до повећања пензија, као што се надамо и већој финансијској помоћи и са локалног и са републичког нивоа.

Семберија инфо