Кина позвала САД да укину незаконите и једностране санкције кинеским компанијама :: Semberija INFO ::

 

Кина позвала САД да укину незаконите и једностране санкције кинеским компанијама


Фото - Бета / АП
Портпарол министарства спољних послова Лин Ђиан изјавио је да се Кина оштро противи и осуђује "измишљање" и ширење дезинформација Сједињених Америчких Држава о западном кинеском региону Синђанг и позвао их да укину своје "незаконите и једностране санкције" кинеским компанијама.

"Позивамо америчку страну да одмах престане да блати Кину, укине своје незаконите једностране санкције кинеским компанијама и престане да се меша у унутрашње ствари Кине и да подрива кинеске интересе под маском људских права", рекао је Лин, пренела је данас агенција Синхуа.

Лин је то рекао у среду као одговор на обавештење америчког Министарства за унутрашњу безбедност, у којем је Вашингтон додао три кинеске компаније на листу која забрањује увоз из тих фирми на основу наводног "принудног рада".

Амерички званичници тврде да су кинеске власти успоставиле радне логоре за Ујгуре и друге муслиманске мањинске групе у Синђангу, док Пекинг негира да постоје било какве злоупотребе Ујгура.

"Више пута смо цитирали мноштво бројки и чињеница да бисмо оповргли неосноване приче о 'присилном раду' и 'геноциду' ", рекао је Лин, додајући да су приче око Синђанга лажне и да их је измислио мали број појединаца како би пореметили Синђанг и ометали развој Кине.

Према његовим речима, то што Сједињене Америчке Државе инсистирају на спровођењу закона у вези са Синђангом и додавању кинеских компанија на листе санкција показује да се озбиљно мешају у унутрашње ствари Кине, чиме се нарушава нормалан поредак тржишта и крше правила међународне трговине.

Лин је истакао да се Сједињене Америчке Државе суочавају са мноштвом проблема на локалу, као што су расна дискриминација, насиље и злоупотреба дрога.

 "Ако је земљи (САД) заиста стало до људских права, требало би да предузме мере за решавање таквих проблема, уместо да се меша у послове других земаља и злоупотребљава санкције", оценио је Лин, преноси Танјуг.


Извор: Политика